Consiliul Județean (CJ) Sibiu vrea să doteze Oncologia Spitalului Clinic Județean de Urgență, iar în acest sens urmează să depună spre finanțare un proiect în cadrul Programului Sănătate. În județul Sibiu, în primele trei luni ale acestui an, peste 600 de oameni au fost diagnosticați cu cancer.
Consilierii județeni vor vota de urgență, în cadrul unei ședințe extraordinare, un proiect de hotărâre privind dotarea secției de Oncologie din cadrul SCJU Sibiu, pentru a-l putea depune spre finanțare prin Programul Sănătate.
Peste 600 de sibieni diagnosticați cu cancer în 3 luni
Potrivit unui raport de specialitate atașat proiectului de hotărâre pentru dotarea Oncologiei, 634 de persoane au fost diagnosticate cu cancer în doar trei luni în județul Sibiu.
„Laboratorul de Radiologie Imagistică medicală a efectuat în perioada ianuarie 2024 – aprilie 2024 (în 90 de zile) un număr de 3650 CT în UPU, 1346 CT 1, 361 CT 2 un total de 5357 de examinări. Din totalul examinărilor au fost diagnosticate (în 90 de zile anul acesta) un număr de 634 (aproximativ 11 cazuri de pacienți cu cancer/ pentru cele două aparate CT ale secției). Din aceste 4,5 cazuri în medie sunt monitoare și 5,5 cazuri sunt pacienți nou diagnosticați”, se arată în raport.
Sibienii care vor să își facă un CT în spital trebuie să aștepte 3 luni pentru un loc liber și 6 luni pentru efectuarea unui RMN. În aceste condiții, numărul mare de cazuri de pacienți cu cancer diagnosticați și monitorizați justifică necesitatea formării unui nucleu cu aparatură moderne de imagistică medicală de înaltă performanță care să permită accesul facil la diagnostic și evaluare pacienților. Necesarul pentru județul Sibiu este de minim 15 pacienți pe zi. În prezent, sunt examinați aproximativ 4-5 pacienți pe zi.
CJ dotează secția de Oncologie
Oncologia va fi dotată cu mai multe echipamente moderne, printre care: sistem spect CT, sistem robotizat de compunere pentru preparate sterile de medicamente citostatice, computer tomograf, ecograf fix cu elastograf, ecograf mobil doppler color.
„Aparatele moderne sunt necesare și pentru reducerea dozelor de iradiere pentru pacienții oncologici care atunci când sunt monitorizați efectuează un număr mare de investigații. Astfel, se constată necesitatea și oportunitatea de noi investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean în domeniul oncologiei”, se arată în referatul de aprobare.
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 25 milioane de lei. Contribuția Consiliului Județean Sibiu este de 499.996,85 lei, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului.
Conform Planului Național de Combatere a Cancerului, cancerul a fost și va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național cât și la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 – 69 ani) în 134 de țări. Din nefericire, această afecțiune este responsabilă de aproximativ 10 milioane decese în anul 2020, una din 11 femei și unul din 8 bărbați decedând din cauza acesteia în fiecare an.