România va trece cel târziu din această toamnă la salariul minim european
Foto: Freepick

Începând din toamna acestui an, România va introduce salariul minim european. Aceasta va fi determinată pe baza unor indicatori economici clari, ceea ce înseamnă că nu va mai fi influențată de deciziile politicienilor sau de promisiunile lor electorale.

România va trece cel târziu din această toamnă la salariul minim european

Potrivit ProTV, noul salariu minim se va raporta la jumătate din salariul mediu și va fi influențat de inflație și de productivitatea muncii. Potrivit studiilor, acum, salariul minim este mai puțin de jumătate din cel mediu și nu asigură nici pe departe un trai decent.

O directivă europeană, pe care ne-am angajat să o implementăm și în țara noastră, prevede ca salariul minim european să fie calculat în funcție de un coș de bunuri și servicii, la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Astfel, fiecare țară ar avea propriul salariu minim european, care să asigure un trai decent.

„În prezent, salariul minim nu acoperă nevoile unui român pentru a trăi decent, așa cum cere directiva europeană. De luna viitoare, salariul minim net va fi aproape 2400 de lei, dar calculele specialiștilor arată că, pentru un trai decent, un adult singur are nevoie o sumă mai mare cu 1400 de lei – în total, de 3800 de lei pe lună. De atâția bani e nevoie pentru mâncare, casă, îmbrăcăminte, educație, recreere și pentru un fond de economii”, scrie Protv.

Calculul nu ar mai fi unul electoral, ci bazat pe indicatori economici, spun specialiștii.

Ultima oră