În Germania, a intrat în vigoare joi o lege a cetățeniei care a fost subiectul unor dezbateri îndelungate și face mai ușoară obținerea unui pașaport german și dobândirea dublei cetățenii, conform Agerpres.
Reforma naturalizării, inițiată de coaliția tripartită de centru-stânga aflată la guvernare, permite acum persoanelor care obțin cetățenia germană să păstreze și cetățenia lor originală. Străinii pot solicita cetățenia după doar 5 ani de ședere în Germania, față de 8 ani cât era necesar anterior, cu condiția îndeplinirii tuturor cerințelor.
Copiilor născuți în Germania din părinți străini li se acordă cetățenia dacă unul dintre părinți a avut reședința legală în Germania timp de 5 ani, față de 8 ani înainte. În plus, solicitanții pot obține naturalizarea în doar trei ani dacă demonstrează „realizări speciale de integrare” prin performanțe remarcabile la școală, în muncă sau prin angajament civic.
O prevedere crucială a noii legi este că cei care obțin cetățenia germană nu mai sunt obligați să renunțe la cetățenia țării lor de origine, o condiție care era posibilă anterior doar pentru rezidenții proveniți din alte state ale Uniunii Europene. Similar, germanii care doresc să devină cetățeni ai altor state nu mai au nevoie de o autorizație specială din partea autorităților germane. Până acum, fără această autorizație, aceștia își pierdeau cetățenia germană dacă obțineau cetățenia altui stat.
„Mulți oameni așteaptă acest lucru de decenii”, a declarat comisarul pentru integrare al Germaniei, Reem Alabali-Radovan, membră a Partidului Social Democrat (SPD), principalul partid al coaliției de guvernare. Cu această reformă, Germania are în sfârșit „o lege a cetățeniei în pas cu vremurile”, a adăugat ea.