S-a încheiat a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), găzduită de Parlamentul României în perioada 29 iunie – 3 iulie.
„A fost o onoare pentru mine și pentru România să găzduim acest eveniment cu tema generală Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate, prin care am dorit să aducem o contribuție, complementară celei guvernamentale, la procesul general de reflecție privind viitorul OSCE și al securității europene, afectate serios de efectele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. România a fost, timp de cinci zile, centrul dezbaterii politice internaționale într-un context mai complex ca niciodată, în care securitatea europeană, securitatea internațională au fost dezbătute de parlamentari din peste 55 de state. Au fost alese conducerea AP OSCE și conducerea celor trei comisii, Roberto Montella a fost reales în funcția de secretar general al AP OSCE, iar doamna Pia Kauma a fost realeasă președintă, fapt ce reconfirmă modul exemplar în care a coordonat activitatea organizației”, a declarat Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților și președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE.
Declarația de la București, adoptată în cadrul celei de-a 31-a Adunări Parlamentare a OSCE, cuprinde rezoluțiile celor trei comisii din cadrul adunării și 16 rezoluții pe teme de actualitate și distincte privind includerea în viitoarea arhitectură europeană de securitate a unor angajamente de prevenire a agresiunii.
„Prin adoptarea Declarației de la București, cu o foarte largă majoritate, avem propuse rezoluții care promovează valorile noastre comune pentru pace și funcționarea democratică a statelor. Principala concluzie este aceea că OSCE și Adunarea Parlamentară rămân foruri viabile, iar arhitectura europeană de securitate trebuie să se fundamenteze pe valorile, normele și principiile general acceptate prin Carta ONU și Decalogul de la Helsinki, care trebuie respectate și implementate de toate statele. Am susținut în cadrul Sesiunii o rezoluție pentru sprijinirea Republicii Moldova despre situația drepturilor omului din Transnistria și necesitatea ca organismele ODIHR și structurile OSCE să continue monitorizarea acolo. Dezbaterile din cadrul lucrărilor au accentuat necesitatea ca Moldova să beneficieze de sprijinul tuturor statelor spre direcția europeană pe care actuala guvernare de la Chișinău reușește să o mențină”, a precizat Dan Barna, vicepreședinte Camera Deputaților.
Temele abordate în cadrul sesiunii AP OSCE sunt de maximă importanță pentru economiile noastre, pentru securitate și pentru democrație, fiind discutate riscurile și amenințările care afectează toate statele participante și cei peste un miliard de locuitori din spațiul OSCE. Printre acestea se regăsesc combaterea corupției, traficul de droguri, traficul de ființe umane, migrație, inteligența artificială și schimbările pe care le aduce, schimbările climatice, combaterea antisemitismului și a discursului bazat pe ură, prevenirea utilizării corupției ca instrument de politică externă. De asemenea, s-a reiterat apelul către Rusia și Belarus de a respecta principiile, normele și valorile la care au subscris în trecut și s-a dezbătut despre situația dramatică din Orientul Mijlociu.
În marja Sesiunii anuale, Dan Barna a co-organizat evenimente conexe, în cadrul cărora parlamentarii s-au așezat la masa de discuții împreună cu reprezentanți ai Guvernului României, cu experți, cu diplomați și au discutat împreună teme de importanță majoră pentru regiunea noastră, cum ar fi conectivitatea rutieră, rețelele de infrastructură energetică, digitalizarea, combaterea traficului de persoane, precum și o reuniune dedicată tinerilor parlamentari în cadrul căreia au fost evidențiate rolul social media, care poate purta atât mesaje în sprijinul democrației, dar poate fi și un instrument al propagandei ruse.
La plenul Sesiunii AP OSCE de astăzi a participat și domnul Ian Borg, președintele în funcție al OSCE și ministru al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Maltei, precum și doamna Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României.
Declarația de la București este disponibilă aici:
https://www.oscepa.org/en/meetings/annual-sessions/upcoming-annual-session