Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu organizează în stațiunea Păltiniș singura școală de vară din domeniul psihiatriei din România. Evenimentul, aflat la a treia ediție, este organizat de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga”, Societatea Portugheză de Psihiatrie și Sănătate Mintală și Asociația Medicilor Rezidenți în Psihiatrie din România.
Parteneriate și colaborări de succes
Florin Neag, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, a declarat: „Este al treilea an consecutiv în care suntem privilegiați în calitate de parteneri să colaborăm alături de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Asociația Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu și Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga”, pentru organizarea Școlii de Vară de Psihopatologie. Apreciem că desfășurarea acestui eveniment contribuie pozitiv la dezvoltarea pregătirii profesionale a tinerilor medici psihiatri, alături de activitatea didactică pe care o desfășurăm în mod curent în cadrul unității noastre. Orice cărămidă pusă la baza pregătirii profesionale a tinerilor specialiști reprezintă un obiectiv asumat al conducerii spitalului, cu asigurarea tuturor resurselor organizatorice necesare. Ne bucurăm de prezența domnilor și doamnelor lectori naționali și internaționali, la această ediție a Școlii de Vară de Psihopatologie, ceea ce face cu atât mai importantă activitatea desfășurată, constituindu-se astfel atât într-o experiență unică, cât și în dezvoltarea unei posibilități de networking, atât de necesară astăzi în domeniul medical”.
Participanți și lectori de renume
La eveniment participă 27 de medici rezidenți din București, Timișoara, Iași, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov. Ediția din acest an oferă ocazia participanților să se bucure de prezența academicianului profesor universitar doctor Mircea Lăzărescu, cel care a sprijinit formările în psihoterapie și înființarea Asociației Române de Psihoterapie în 1998. Printre lectorii invitați se numără și Assoc. Prof. Dr. Luis Madeira, Președintele Elect al Societății Portugheze de Psihiatrie și Sănătate Mintală, șef Lucrări Univ. Dr. Ana Giurgiuca, Președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, conf. Univ. Dr. Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu și Președintele Elect al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, Dr. Daniela Vulcu de la Centrul de Sănătate Mintală Adulți din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, psihoterapeutul dr. Petre Rădescu de la București, psihoterapeutul dr. Liana Don de la Cluj-Napoca.
Importanța psihopatologiei în formarea medicilor psihiatri
Psihopatologia este esențială în pregătirea oricărui medic psihiatru prin studiul sistematic al experiențelor subiective și conștiente ale pacientului, ordonarea și clasificarea lor pentru crearea unei terminologii valide și a fundamentului pe care se bazează diagnosticul și clasificarea entităților patologice în psihiatrie. Școala de Vară de la Păltiniș oferă ocazia participanților să aprofundeze noțiunile esențiale în psihopatologie și să se instruiască cu ajutorul experților, în aplicarea unor instrumente clinice, utile în practica de zi cu zi a medicului psihiatru.
Sprijinul Consiliului Județean Sibiu
Acțiunile Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.