sistem inteligent montat în intersecțiile din sibiu prin care autobuzele vor primi mai repede verde la semafor

Primăria va monta un sistem inteligent în mai multe intersecții din municipiul Sibiu, prin intermediul căruia autobuzele vor primi mai repede verde la semafor. 

sistem inteligent montat în intersecțiile din sibiu prin care autobuzele vor primi mai repede verde la semafor

Municipalitatea a scos la licitație caietul de sarcini privind furnizarea de echipamente, instalarea și punerea în funcțiune a acestora în cadrul proiectului „Sisteme inteligente de transport urban la nivelul Municipiului Sibiu”. Prin intermediul acestui proiect, inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Sibiu, primăria vrea să modernizeze sistemul de semaforizare din oraș și să introducă un sistem inteligent în 17 intersecții pentru îmbunătățirea transportului în comun. 

Astfel, prin intermediul acestui sistem inteligent, se va asigura prioritizarea transportului public pe axa Est-Vest a orașului, respectiv pe ruta DN1/E68 – Bulevardul Vasile Milea – strada Andrei Șaguna – strada Banatului – Șoseaua Alba Iulia, prin semaforizarea a 17 intersecții și treceri de pietoni relevante în mod adaptiv local, utilizând echipamente de semaforizare centralizate, capabile să fie ulterior extinse prin interconectare și sincronizare cu întreg sistemul de trafic al orașului. 

Semafoare cu LED pentru o mai bună vizibilitate

Proiectul presupune modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare și treceri de pietoni. „Instalarea/adaptarea elementelor de semnalizare rutieră orizontală și verticală statică, acolo unde acest lucru este necesar. Plantarea de stâlpi de semaforizare noi, acolo unde acest lucru este necesar și revopsirea și protejarea stâlpilor existenți care pot fi refolosiți. Eliminarea semafoarelor de tip vechi, cele care folosesc ca sursă de lumină becuri cu incandescență, și înlocuirea lor cu semafoare noi, care folosesc tehnologia tip LED”, se arată în caietul de sarcini. 

Semafoarele noi cu LED vor avea o vizibilitate mai bună, dar și costuri de întreținere mai mici și o durată mai mare de viață decât semafoarele convenționale cu bec cu incandescență. 

Autobuzele vor primi mai repede verde la semafor

Un alt pas în realizarea proiectului este implementarea unui sistem de management adaptiv al traficului rutier pentru prioritizarea transportului public, care să includă cele 17 locații (intersecții semaforizate și treceri de pietoni cu buton). Acest sistem inteligent va ajuta la reducerea timpului de deplasare în oraș, va crește viteza medie de circulație pentru transportul public, va reduce consumul de combustibil și emisiile de noxe și va îmbunătăți timpii de deplasarea și condițiile de siguranță pentru bicicliști și pietoni. 

Potrivit documentației, se vor monta detectoare de trafic care să permită determinarea în timp real a numărului de vehicule care intră și ies dintr-o intersecție. Aceste date vor permite automatelor de dirijare cu care vor fi dotate intersecțiile să creeze timpi de semaforizare care vor depinde de condițiile reale de trafic și să optimizeze astfel funcționarea intersecțiilor. Totodată, municipalitatea vrea să fie realizată o comunicație prin 4G și 5G între intersecții pentru a asigura legătura cu Centrul de Comandă și Control. 

Centrul de Comandă și Control va fi creat pentru coordonarea activităților de management trafic și va răspunde și cerințelor viitoare de dezvoltare a municipiului Sibiu. 

Valoarea contractului care face obiectul licitației este de 4.355.102,5 lei. Proiectul va primi finanțare prin PNRR.

Ultima oră