România nu va putea acoperi nici măcar un procent din necesarul de energie electrică din producția internă în sezonul rece care urmează, potrivit unui raport recent al Transelectrica. Analiza, care acoperă perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, preconizează că țara va fi nevoită să importe energie electrică în fiecare lună a iernii.
Scenariile elaborate de Transelectrica, care includ atât condiții normale, cât și cele mai pesimiste, indică faptul că producția internă va fi insuficientă pentru a satisface cererea națională. Estimările arată că România va produce 23,8 TWh de energie electrică în cele cinci luni, în timp ce consumul total estimat se va ridica la 24,67 TWh în scenariul optimist și la 25,6 TWh în scenariul pesimist. În acest context, importurile vor varia între 816 GWh și 1,8 TWh, scrie portalul de știri Economica.
De asemenea, se estimează că cele mai mari importuri vor fi necesare în luna decembrie, cu un deficit de 636 GWh, ceea ce echivalează cu o putere medie de 855 MW.
Sursele de energie pentru iarnă vor include centralele pe gaze (6,05 TWh), hidrocentralele (6 TWh) și centrala nucleară (4,53 TWh). Centralele pe cărbune vor contribui cu doar 2,9 TWh, în timp ce producția eoliană va aduce 3,6 TWh și fotovoltaicele 550 GWh.
Transelectrica avertizează că închiderea balanței între producție și consum va depinde semnificativ de sursele regenerabile și de condițiile meteorologice, precum viscolul și temperaturile extrem de reci. În caz de scădere a consumului, importurile și perioadele de deficit ar putea fi mai mici decât cele estimate.