Un nou atac armat a avut loc miercuri dimineață într-un liceu din Georgia, Statele Unite. Printre victime se află și o sibiancă, profesoară de matematică.
Cristina Irimie se afla la liceul din Winder, statul Georgia, din sudul SUA atunci când sibianca, alături de un coleg de catedră și de doi elevi, fost ucisă în atacul armat de miercuri dimineața.
Cristina Irimia a fost membră la Ansamblul Dumbrava Sibiului, sub tutela Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. În 1996 a ajuns în Statele Unite alături de ansamblul de dansuri populare, care îl avea drept director și coregraf pe sibianul Ion Oltean. Sibianca de 53 de ani s-a stabilit în SUA unde a întemeiat o familie alături de un sibian. Cristina a lucrat ca profesoară înainte de a pleca în SUA, după care a continuat să profeseze în America, drept profesoară de matematică.
„A fost o fire foarte sociabilă. Era glumeață, nu am ce să îi reproșez. A fost una dintre cele mai bune dansatoare din cadrul ansamblului și era foarte muncitoare. De asemenea, era foarte prietenoasă, plină de viată, și mai ales săritoare. Ajuta pe oricine”, a declarat un fost membru al Ansamblului Dumbrava Sibiului.
Atacatorul care a deschis focul în interiorul Liceului Apalachee este un băiat în vârstă de 14 ani, a declarat o sursă pentru CNN. Nu se știe încă dacă adolescentul frecventa acea școală.
În atacul armat, comis cu o armă similară cu puşca semiautomată AR-15, nouă oameni au fost răniţi, opt elevi şi un profesor, toţi în proces de recuperare. Poliția a identificat victimele: profesorii de matematică Christina Irimie și Richard Aspinwall și doi elevi de 14 ani, Mason Schermerhorn și Christian Angulo.
Atacul armat din Georgia, „cel mai rău coșmar”
Incidentul de la Liceul Apalachee din Winder, un oraş cu mai puţin de 20.000 de locuitori situat la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Atlanta, este al 45-lea înregistrat în acest an la un centru educaţional din Statele Unite, potrivit numărătorii efectuate de postul de televiziune CNN din 2008 şi până în prezent, potrivit Agerpres.
Gun Violence Archive, o platformă care documentează acte de violenţă cu arme de foc în Statele Unite, a indicat miercuri că până în acest an au avut loc 384 de împuşcături în masă în ţară, termen care include minimum patru persoane rănite sau ucise, fără a-l pune la socoteală pe agresor.
Jud Smith, şeriful din comitatul Barrow, de care aparţine Winder, a declarat că forţele de ordine au aflat că exista o situaţie de urgenţă la liceu, deoarece un profesor a apăsat butonul unui nou instrument tehnologic de identificare instalat recent.
Sistemul şcolar din comitatul Barrow are înregistraţi aproximativ 15.340 de elevi, dintre care 1.932 sunt înscrişi la Apalachee High School, potrivit CNN. „Nu putem continua să acceptăm acest lucru ca pe ceva normal”, a reacţionat preşedintele american Joe Biden, referindu-se la violenţa în şcoli, atunci când a aflat despre ceea ce s-a întâmplat în Winder.
Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a numit atacul armat de la Liceul Apalachee „cel mai rău coşmar” şi a promis că statul va folosi toate resursele pentru a sprijini comunitatea.
O sursă oficială a informat CNN că la prima oră a dimineţii de miercuri s-a primit un apel telefonic anonim la Liceul Apalachee care anunţa că vor avea loc împuşcături în cinci şcoli din zonă şi este în curs de desfăşurare o anchetă pentru a stabili cine a realizat apelul.
Presupusul autor al faptelor, care a fost deja interogat, va fi prezentat judecătorului pentru punerea oficială sub acuzare, potrivit presei locale. Deocamdată, nu se ştie dacă atacatorul avea o relaţie directă cu oamenii pe care i-a împuşcat mortal, dintre care doi erau profesori de matematică.