Totul despre transmiterea și prevenirea infecției cu Borrelia 

Căpușele, insecte mici și aparent inofensive, pot transmite mai multe boli; deocamdată, la noi în țară, boala Lyme este patologia cel mai frecvent corelată cu mușcătura de căpușă. Află cum se transmite boala Lyme sau borrelioza, cum să reacționezi în cazul în care te-a mușcat o căpușă și cum să previi infecțiile care au ca vector căpușele!  

Totul despre transmiterea și prevenirea infecției cu Borrelia 

Ce este infecția cu Borrelia și cum se transmite? 

Infecția cu Borrelia reprezintă o afecțiune provocată de o bacterie numită Borrelia, responsabilă pentru declanșarea bolii Lyme. Această boală este transmisă omului prin intermediul mușcăturii de căpușă infectată. Bacteria Borrelia poate afecta diverse sisteme ale organismului, printre care sistemul nervos, articulațiile și inima. Simptomele infecției cu Borrelia sunt diverse, putând include eritem migrator (o erupție cutanată caracteristică), febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, precum și tulburări neurologice.

Infecția cu Borrelia este transmisă oamenilor prin intermediul mușcăturii de căpușă infectată. Căpușele se hrănesc cu sânge și, în timpul acestui proces, pot transmite bacteria dacă sunt infectate. Este esențial de menționat că nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia și că transmiterea are loc de obicei după ce căpușa a fost atașată de piele pentru o perioadă de cel puțin 24-48 de ore. Vezi cum poți să capeți boala Lyme și ce e de făcut în acest caz!

Identificarea căpușelor și a zonelor cu risc este crucială în prevenirea infecției cu Borrelia. Căpușele care transmit bacteria Borrelia sunt în general foarte mici, având dimensiuni comparabile cu cele ale unui sâmbure de mac sau chiar mai mici. Acestea pot fi întâlnite în zone cu iarbă înaltă, păduri, tufișuri și alte zone cu vegetație densă. În România, riscul de infecție este prezent în toate regiunile țării.

Dacă nu este tratată, boala Lyme poate evolua și poate cauza complicații grave. Acestea pot include probleme ale sistemului nervos precum meningita sau neuropatia periferică, probleme cardiace precum miocardita sau pericardita și probleme articulare, precum artrita. De asemenea, unele persoane pot dezvolta simptome cronice, cunoscute sub numele de sindromul post-Lyme. Este important să faci un test Borrelia la intervalul de timp corect după ce ai fost mușcat de o căpușă! 

Cum să înlături în mod corect o căpușă și ce să faci în continuare? 

Procedura de înlăturare a căpușelor este un proces delicat, care necesită o atenție deosebită pentru a preveni posibilitatea unei infecții cu Borrelia. Este esențial să se utilizeze un instrument specializat, precum o pensetă, pentru a prinde căpușa cât mai aproape de piele. Tragerea trebuie să fie lentă și constantă, fără a răsuci sau strânge căpușa și evitând strivirea corpului căpușei. Este de remarcat faptul că o căpușă trebuie să fie atașată timp de 36 până la 48 ore sau mai mult, înainte de a putea transmite Borrelia.

După înlăturarea căpușei, igiena adecvată este esențială. Zona ar trebui curățată cu alcool sau un alt dezinfectant, iar mâinile ar trebui spălate bine. Este, de asemenea, important să se verifice întregul corp pentru prezența altor căpușe.

Monitorizarea simptomelor este un pas crucial după ce căpușa a fost îndepărtată. Simptomele posibile ale infecției cu Borrelia includ eritemul migrator, oboseala, durerea de cap, febra sau durerile musculare și articulare. Este important să știi că aceste simptome pot apărea până la 30 de zile după mușcătură. Dacă apar astfel de simptome, este esențială consultarea medicului. 

Prevenirea infecției cu Borrelia: sfaturi și recomandări 

Prevenirea infecției cu Borrelia, bacterie responsabilă pentru boală Lyme, începe cu o cunoaștere solidă a modului în care se transmite această afecțiune. Borrelia se transmite la om prin înțepătura unei căpușe infectate; căpușele trăiesc cu precădere în zone cu vegetație înalta și bogată. Evitarea acestor zone poate reduce considerabil riscul de infectare. Terenurile pe care se pasuneaza sunt, adesea, infestate cu căpușe, care se răspândesc prin intermediul animalelor care servesc că vectori de transport.

Protecția personală împotriva intepaturilor de căpușă este o altă măsură esențială de prevenire. Hainele cu mâneci lungi, pantalonii lungi și șosetele înalte, trase peste pantaloni, pot limita expunerea pielii la căpușe. În plus, utilizarea de repelente specifice și purtarea de încălțăminte închisă pot fi, de asemenea, eficiente. Se recomandă utilizarea repelentelor care conțîn 20% sau mai mult DEET, picaridin sau IR3535 pentru a proteja împotriva intepaturilor de căpușă.

Verificarea regulată a prezenței căpușelor pe corp și pe haine poate ajută la identificarea și îndepărtarea lor înainte de a avea ocazia de a transmite Borrelia. Este important de menționat că acestea pot fi aduse în casă și de animalele de companie, așa că este esențială și verificarea lor.  

Este foarte important să știi cum să te protejezi eficient împotriva căpușelor, cum să reacționezi în cazul în care, totuși, te mușcă una și cum să identifici primele simptome ale borreliozei. Discută cu medicul în cazul în care ai descoperit o căpușă înfiptă în pielea ta sau a celor dragi pentru a primi recomandări personalizate! 

Surse: 

  1. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/boala-lyme-cauze-simptome-tratament  
  2.  https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/test-transformare-limfocitara-borrelia  

Ultima oră