sentință șoc în lumea medicală. doctorița oncoloagă care lua mită de la pacienți vulnerabili va face pușcărie
Foto generat cu IA

Curtea de Apel Suceava a decis condamnarea definitivă la 3 ani de închisoare cu executare a medicului oncolog Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, o sentință care șochează comunitatea medicală. Aceasta a fost găsită vinovată pentru luarea a 280 de mite în doar 20 de zile lucrătoare, de la pacienți vulnerabili, majoritatea diagnosticați cu afecțiuni oncologice.

sentință șoc în lumea medicală. doctorița oncoloagă care lua mită de la pacienți vulnerabili va face pușcărie

Potrivit hotnews.ro, judecătorii au subliniat în motivare că faptele medicului au întărit percepția publică potrivit căreia în România accesul la îngrijiri medicale este condiționat de plăți informale. Curtea a considerat recunoașterea vinovăției de către doctoriță ca fiind una formală, fără conștientizarea gravității faptelor sale, și a impus o pedeapsă fermă pentru a descuraja astfel de practici.

Soluția: Agravarea pedepsei

În baza art.421 pct.1 lit.b C.pr.pen., respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpata Ababneh Dumitrovici Anca împotriva sentinţei penale nr. 157 din data de 25.04.2024 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 4400/86/2023. În baza art.275 alin.2 C.pr.pen., obligă inculpata apelantă Ababneh Dumitrovici Anca la plata către stat a sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare din apel. În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen., admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinţei penale nr. 157 din data de 25.04.2024 a Tribunalului Suceava. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală sus menţionată, şi în rejudecare: Înlătură aplicarea disp. art.91, art. 92, art.93 şi art. 94 C.pen.. Majorează cuantumul pedepsei la care a fost condamnată inculpata Ababneh Dumitrovici Anca de la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare la 3 (trei) ani închisoare, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie. Modifică continutul pedepsei complementare şi pedepsei accesorii prevăzute de art.66 lit. g C.pen. aplicate inculpatei în sensul că interzice inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca dreptul de a exercita profesia de medic pe durata stabilită de prima instanţă. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen., celelalte cheltuieli judiciare din apel, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, astăzi, 23.09.2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia inculpatei şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 C.pr.pen.., se menționează pe scurt pe portal.just.ro

Pe lângă condamnarea la închisoare, Anca Ababneh Dumitrovici nu va mai putea profesa timp de 5 ani după executarea pedepsei, atât în sistemul public, cât și în cel privat. Judecătorii au accentuat că acest caz este un exemplu necesar pentru reeducarea infractorului și pentru a preveni repetarea unor astfel de fapte în sistemul medical. Decizia a fost luată în ciuda faptului că în prima instanță Tribunalul Suceava stabilise o pedeapsă mai blândă, de 2 ani și 6 luni cu suspendare.

Magistrații Curții de Apel Suceava au subliniat că medicul a primit banii de la pacienți grav bolnavi, care credeau că fără aceste „atenții” nu vor putea primi tratamentul de care aveau nevoie. De asemenea, judecătorii au considerat neverosimile argumentele apărării, conform cărora sumele de bani au fost oferite medicului cu titlu de cadou pentru ziua de naștere.

Ultima oră