Credincioșii Parohiei Cristian I, din Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, au trăit o zi deosebită duminică, 22 septembrie 2024, având privilegiul de a-l avea alături pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările de reabilitare efectuate la exteriorul bisericii, realizate pe parcursul ultimilor ani.
La slujbă au participat, alături de Înaltpreasfințitul Mitropolit, Pr. Petru-Toader Damian, protopop de Săliște, preotul paroh dr. Adrian Roman, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Sibiului, precum și alți slujitori ai Sfintelor Altare.
În cadrul cuvântului său de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a subliniat însemnătatea pericopei evanghelice din Duminica a 18-a după Rusalii, referindu-se la Pescuirea minunată. El a explicat cum, prin credință și ascultare de cuvântul lui Dumnezeu, Simon Petru a reușit să depășească îndoielile și obstacolele personale, având parte de o minune.
„Cărțile Sfinte nu sunt doar relatări ale unor evenimente istorice, ci aduc adevăruri descoperite de Dumnezeu. Momentul în care Simon Petru s-a lăsat în voia lui Dumnezeu, aruncând mreaja după cuvântul Mântuitorului, a generat o minune”, a afirmat ierarhul, amintind cum ucenicii au realizat că puterea lui Dumnezeu a acționat în viața lor.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat momentul de frică și umilință pe care Simon Petru l-a trăit după minună, când a recunoscut că nu este vrednic de întâlnirea cu Hristos, la care Mântuitorul i-a răspuns: „Nu te teme!”.
La momentul chinonicului, preotul paroh dr. Adrian Roman a mulțumit Înaltpreasfințitului pentru binecuvântarea adusă comunității, subliniind importanța reabilitării bisericii nu doar ca lăcaș de cult, ci și ca patrimoniu cultural al comunității.
„Această reabilitare este o lucrare importantă, care ne unește și ne onorează pe toți. Biserica este un simbol al comunității noastre și a fost ridicată cu trudă de localnicii români ortodocși”, a afirmat preotul paroh.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a acordat distincții celor care au contribuit la viața comunității și la reabilitarea bisericii. Dlui Ion Chiș, directorul școlii din Cristian, i-a fost oferit Ordinul cultural „Sf. Ierarh Andrei Șaguna”, dlui Alin Neag i s-a decernat Ordinul ctitoricesc pentru laici „Mitropolit Ioan Mețianu”, iar cantorului Sabin Stratulat i-a fost acordat Ordinul „Dimitrie Cunțan” pentru cântăreții bisericești. De asemenea, a fost apreciat și dlui Ioan Seucaș, primarul comunei Cristian, pentru sprijinul acordat.
Despre biserica din Parohia Cristian I
Biserica din Parohia Cristian I, conform inscripțiilor de la proscomidiar, a fost finalizată în anul 1790. Acesta a fost construită pe locul unui lăcaș mai vechi, având proporțiile unui paraclis și fiind legată de tradiția bisericilor romanice din Transilvania. Pictura murală valoroasă a fost realizată de-a lungul timpului de pictorii Stan Zugrav și Ioan Zugrav, iar în 2008 a fost finalizată o restaurare completă de către Bîrhală Mihail Gabriel.
Așadar, reabilitarea bisericii din Parohia Cristian I nu doar că păstrează istoria și patrimoniul cultural al comunității, dar întărește și legăturile spirituale dintre credincioși, oferind un loc de rugăciune și reflecție pentru generațiile viitoare.