Litigiul pentru moștenirea unui imobil din Sibiu, care a aparținut soției președintelui Iohannis, a fost pierdut definitiv de Rodica Baștea, prietenă a familiei
Rodica Baștea, prietenă a familiei Iohannis și rezidentă în Miami, Florida, a pierdut definitiv procesul în care contesta moștenirea unei case situate pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu, care a aparținut lui Ioan Baștea, fostul soț al acesteia, și familiei Iohannis. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul înaintat de aceasta împotriva deciziei Curții de Apel Alba Iulia, care a menținut dreptul de moștenire al statului român asupra imobilului. Decizia este definitivă, potrivit minutei ședinței publicate de instanță, scrie G4Media.
Litigiul pentru acest imobil a început în 2016, după ce Rodica Baștea a contestat un certificat de moștenitor emis în 2008, prin care statul român a fost declarat moștenitor al casei. Între 1999 și 2008, imobilul a fost deținut de Ioan Baștea, Georgeta Lăzurcă (soacra președintelui Klaus Iohannis) și Carmen Iohannis. După decesul lui Ioan Baștea, în 2008, statul român a revendicat proprietatea prin moștenire, însă Rodica Baștea a încercat să anuleze această succesiune în instanță, fără succes.
ANAF: Litigiul blochează și recuperarea unui alt imobil
Problemele legate de moștenirea imobilului de pe Gheorghe Magheru 35 au generat complicații și în recuperarea de către stat a unui alt imobil important, situat pe strada Nicolae Bălcescu 29 din Sibiu. Acest spațiu comercial, care a fost deținut de familia Iohannis între 1999 și 2016, a adus venituri de peste 260.000 de euro din chirii, bani încasați de la Raiffeisen Bank.
Curtea de Apel Brașov a decis în noiembrie 2015 că soții Iohannis au deținut nelegal imobilul, iar în aprilie 2016 titlul de proprietate a fost radiat din cartea funciară. Însă, din cauza disputelor juridice legate de moștenire, statul nu a putut intabula dreptul de proprietate asupra acestui spațiu comercial, ceea ce împiedică recuperarea sumelor încasate din chirie.
Situația juridică a imobilului din Bălcescu 29
În prezent, imobilul de pe Bălcescu 29, o arteră comercială importantă din Sibiu, este nefolosit din 2016, iar statul nu a reușit să își înscrie dreptul de proprietate. Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), acest lucru se datorează litigiilor nesoluționate care blochează succesiunea și, implicit, emiterea unui certificat de moștenitor pentru acest imobil.
ANAF a explicat că, pentru a putea recupera sumele încasate de familia Iohannis din chiria spațiului, statul trebuie mai întâi să devină oficial proprietar, prin intabularea imobilului. În acest sens, ANAF a menționat că „recuperarea sumelor reprezentând venituri din cedarea folosinței bunurilor se poate face numai de către proprietarul recunoscut de lege”. Această situație se va clarifica doar după soluționarea definitivă a tuturor litigiilor legate de moștenire.
Deocamdată, procesul de recuperare a imobilului de pe Gheorghe Magheru 35 s-a încheiat, însă statul mai are de soluționat aspectele legale legate de spațiul comercial din Bălcescu 29, pentru a putea iniția recuperarea banilor de la familia Iohannis.