Îți dorești o baie în care să te relaxezi în fiecare zi? O baie care să fie nu doar funcțională, ci și frumoasă? Cu siguranță te-ai gândit deja la renovarea spațiului, dar cel mai probabil nu știi de unde și cum să începi. Procesul de amenajare pornește de la creativitate. Mai precis, de la creativitatea ta, pentru că tu știi cum vrei să arate refugiul tău personal. Dacă ai prea multe idei, nu le poți organiza sau nu ai idee de unde să începi, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să obții un design pe placul tău.
Găsește-ți stilul personal pentru a obține o încăpere relaxantă
Înainte de a începe orice renovare, indiferent de spațiu, ai nevoie să stabilești cum vrei să arate încăperea. Preferi un design modern, minimalist, industrial, rustic, clasic sau eclectic? Inspiră-te din bloguri de design interior și platforme online. Vizitează magazinele de specialitate pentru a găsi elemente precum o cada baie, faianță sau corpuri de iluminat, care te vor ajuta să-ți faci o idee despre modul în care poți creiona amenajarea.
Alege elemente cheie pentru o baie
Baia este un spațiu practic. Prin urmare, are nevoie de elemente cheie care să răspundă cerințelor unei băi. Cada, este de cele mai multe ori, piesa centrală. Poți alege o cadă încorporată sau una de tip freestanding, în funcție de preferințe. Desigur, vei avea nevoie și de o baterie cada de perete sau stativă pentru a completa această zonă din baie.
Lavoarul este și el un element indispensabil. Găsești modele clasice pe plat, încorporate în piesa de mobilier sau suspendate. În ceea ce privește vasul de toaletă, alege un model suspendat dacă îți dorești mai mult spațiu și libertate vizuală. Din decor, nu pot lipsi faianța și gresia, care ar trebui selectate având în vedere modul în care se îmbină în designul general.
Organizează eficient spațiul pentru a evita supraîncărcarea
După ce ai ales toate elementele cheie, organizează cu atenție montarea lor. Baia este un spațiu practic, așadar și modul în care amplasezi cada, lavoarul sau vasul de toaletă ar trebui să fie practic. Le poți instala având în vedere instalațiile sanitare deja trasate sau să alegi o altă dispunere. În acest caz, va trebui să apelezi la un instalator care să te ajute cu realizarea conductelor de apă și canalizare.
Adaugă câteva accesorii interesante
Baia în sine nu trebuie să fie un muzeu, dar nu ar trebui nici lipsită de accesorii. În fond, pe lângă elementele cheie dintr-o baie, accesoriile sunt cele care îi conferă un aspect personalizat. Alege prosoape pufoase și poziționează-le pe un suport tip scară. Optează pentru coșuri de rufe moderne, suporturi pentru periuțe de dinți ce imită piatra naturală, mici plante verzi artificiale și alte detalii care se potrivesc stilului ales.
Renovarea băii este o investiție care își propune să îți ofere relaxare mulți ani. Analizează spațiul, alege un stil de amenajare care te reprezintă și optează pentru elementele de care chiar ai nevoie. Evită să supraîncarci baia cu lucruri pe care nu le folosești. Reține că baia ar trebui, pe lângă aspectele evidente, să devină un loc în care să te destinzi după o zi grea.