Cluburile din Superligă nu au timp de odihnă în pauza competițională generată de acțiunile echipelor naționale. În următoarea săptămână, ele trebuie să își rezolve urgent problemele financiare pentru a păstra punctele acumulate pe terenul de joc.
Până pe 15 octombrie, echipele sunt obligate să dovedească faptul că au achitat sau au reeșalonat datoriile acumulate înainte de 30 iunie și scadente până pe 30 septembrie. Acestea includ restanțele către bugetul de stat, angajați și alte cluburi. În prezent, mai multe echipe din Superligă se confruntă cu întârzieri în îndeplinirea acestor obligații, iar declarațiile privind instabilitatea financiară a unor cluburi, precum UTA, Petrolul Ploiești, Oțelul Galați și Poli Iași, au fost frecvente în spațiul public, scrie GSP.
Cluburile afectate caută soluții pentru a reeșalona restanțele și a evita penalizările, care pot ajunge la trei puncte. Conform surselor din Superligă, temerile sunt mari, fiecare criteriu neîndeplinit (bugetul de stat, angajați, alte cluburi) generând o scădere de câte un punct în clasament.
De asemenea, Federația Română de Fotbal va continua monitorizarea datoriilor și, dacă cluburile nu îndeplinesc criteriile financiare impuse, depunctările pot continua în lunile următoare, acumulându-se cu eventualele penalizări din această lună.
Ultimul club penalizat a fost FC Hermannstadt, care a pierdut nouă puncte în decembrie 2022 din cauza datoriilor către jucători, bugetul de stat și alte cluburi. Hermannstadt a contestat decizia, dar nu a obținut câștig, ratând astfel șansa de a se lupta pentru play-off în sezonul 2022-2023.