cum se derulează lucrările de pe ”ciotul” de autostradă lipsă între sibiu și nădlac (video)

Construcția celor 13,16 km lipsă de pe Autostrada Lugoj-Deva (A1) este în plină desfășurare, însă progresul rămâne lent, cu un stadiu fizic înregistrat de doar 1,27%, conform ultimei centralizări CESTRIN. Lucrările, începute în vara acestui an, sunt realizate de o asociere între UMB (România) și Euro-Asfalt (Bosnia), însă execuția tunelurilor, o componentă esențială a contractului, nu a început din cauza întârzierilor în proiectarea acestora.

cum se derulează lucrările de pe ”ciotul” de autostradă lipsă între sibiu și nădlac (video)

Finanțarea proiectului este, de asemenea, în pericol, deoarece secțiunea a fost prinsă pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care impune finalizarea lucrărilor până în 2026. Cu toate acestea, aprobarea recentă a proiectului tehnic pentru tuneluri și emiterea autorizației de construcție complică respectarea acestor termene, notează HotNews.

cum se derulează lucrările de pe ”ciotul” de autostradă lipsă între sibiu și nădlac (video)
foto – captură YouTube

Contractul, în valoare de 1,83 miliarde de lei fără TVA, prevede 11 luni pentru proiectare și 34 de luni pentru execuția lucrărilor. În cadrul acestuia, sunt incluși 4 km de autostradă pe Lotul D (Margina) și 9,16 km pe Lotul E, care conține tuneluri cu o lungime totală de 2,13 km.

Dorința de a construi aceste tuneluri a fost exprimată încă din 2013, dar din cauza tergiversărilor birocratice și a schimbărilor de planuri, realizarea lor a fost întârziată timp de mai mulți ani. Soluția inițială prevedea săpături mari, dar Acordul de mediu impus în 2013 a cerut construcția de tuneluri pentru a proteja mediul și a evita problemele de stabilitate.

Această „gaură” de 13 km pe autostrada A1, în special între Holdea și Margina, continuă să reprezinte o provocare pentru șoferi, în contextul în care Loturile 3 și 4 din Lugoj-Deva au fost deschise traficului în 2019. Autoritățile promit că vor găsi soluții pentru a accelera lucrările, însă rămâne de văzut dacă termenii impuși de PNRR vor putea fi respectați.

video
play-sharp-fill

Ultima oră