Profesorul Eugen Iordănescu se află în mijlocul unui scandal la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ca urmare a unei sesizări făcute de zeci de studenți de la Psihologie care l-au acuzat de abuz de putere la cursuri. Scandalul de la universitate a generat însă un conflict între Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, unde Iordănescu este director general, și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a emis, luni, un comunicat de presă evidențiind faptul că „se delimitează categoric de comportamentul deviant al directorului general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, în cazul conflictului cu zecii de studenți de la Facultatea de Psihologie.
În comunicatul de presă, CCIR „a condamnat cu fermitate astfel de comportamente și practici și consideră că această atitudine aduce prejudicii deosebite de imagine sistemului educațional și, deopotrivă, întregului sistem cameral din România, solicitând autorităților competente – Ministerului Educației, organelor de cercetare penală etc., luarea de urgență a măsurilor care se impun”.
Vezi aici comunicatul emis de Camera de Comerț și Industrie a României
Conflict între CCIA Sibiu și CCIR
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu atacă cele emise de CCIR, lămurind că „între activitatea desfășurată în calitate de profesor universitar a domnului Eugen Iordănescu și calitatea de Director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu nu există nici o legătură, fiind două aspecte profesionale total diferite”, prin urmare CCIR a emis „opinii lipsite de neutralitate și obiectivitate, sancționând a priori o persoană anterior oricărei decizii privind activitatea acesteia, încălcând minima cerință a unei prezumții de nevinovăție.
CCIA Sibiu a transmis, marți, printr-un drept la replică, faptul că director general Eugen Iordănescu nu are calitatea de angajat al Camerei de Comerț și Industrie a României, după cum nici CCIA Sibiu nu este subordonată acestei entități. „CCIA Sibiu este asociația constituită la inițiativa comercianților județului Sibiu, nu este filială și nici subordonată în nici un fel Camerei Naționale și nu are un raport de subordonare față de CCIR. Camerele județene sunt entități juridice autonome, neguvernamentale, apolitice, de interes local, membre de drept prin lege ale Camerei Naționale. Justificarea necesității pentru care Camera de Comerț și Industrie a României a considerat că este imperativă emiterea acestui comunicat de presă, rezidă chiar din conținutul său și se referă la un litigiu pe care l-au promovat în contradictoriu cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu”, se arată în dreptul la replică.
CCIR a adus o altă acuzație la adresa lui Eugen Iordănescu, cu privire la Camera de Comerț Sibiu. „De altfel, din perspectivă instituțională, CCIR a sesizat, încă de la începutul anului trecut, instanța judecătorească în legătură cu modalitatea prin care Eugen Iordănescu din funcția de Director general și-a arogat, în mod ilegal, conducerea camerei de comerț sibiene, prin adoptarea unui Statut al acesteia ilegal, contrar Statutului-cadru prevăzut de lege pentru camerele de comerț din România. Alături de Statutul ilegal, un alt exemplu al conduitei abuzive, dincolo de lege, este, cu titlu de exemplu, și “împuternicirea” dată de Eugen Iordănescu, sieși, să reprezinte camera sibiană în cadrul CCIR, potrivit documentului atașat. În plus, sub conducerea lui Eugen Iordănescu, în cazul căruia, în anul 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv, că acesta a fost colaborator al Securității, CCIA Sibiu a ales să înceteze orice fel de colaborare cu mediul de afaceri local, dar și cu organizațiile similare din teritoriu, inclusiv cu CCIR”, se arată în comunicatul de presă remis luni.
CCIA Sibiu atacă cele menționate de CCIR, menționând că, în anul 2023, camera sibiană a contestat un statut adoptat în anul 2008 și care nu își mai producea efectele de o perioadă lungă de timp, „un statul în care CCIA Sibiu a reglementat, la fel ca orice altă cameră de comerț județeană, organele de conducere în mod gradual, fără a exista o preeminență a funcției colegiale de conducere”. CCIA Sibiu a adăugat că a denunțat statutul Camerei de Comerț și Industrie a României, deoarece „este discriminatoriu, statuează doar drepturi, nu și obligații ale organelor de conducere și încalcă Legea Camerelor de Comerț”.
CCIA Sibiu arată, de altfel, că este singura cameră de comerț județeană care a solicitat explicații despre modalitatea în care este cheltuit bugetul CCIR, cât și justificarea indemnizațiilor organelor de conducere ale acestei entități.
Camera de Comerț sibiană acuză Camera de Comerț și Industrie a României că a expus „o minciună sfruntată” privind colaborările CCIA Sibiu cu mediul de afaceri local. „Chiar și cu CCIR există colaborare și este achitată cotizația, dar nu există comunicare cu grupul de interese de la vârful CCIR, acesta fiind apanajul Președintelui care din motive obiective a luat această decizie în urma hotărârilor Adunării Generale. Ce colaborare dorește CCIR de la o Camera de Comerț a cărei Adunare Generală a decis în unanimitate depunerea unei plângeri penale de delapidare împotriva conducerii CCIR?”, se arată în dreptul la replică.
CCIA Sibiu acuză că scopul comunicatului de presă remis luni de CCIR „nu este în niciun moment acela de a susține o cauză publică, pentru care nu există la acest moment nici o decizie exprimată de o entitate cu competențe în materie, grăbindu-se însă în a blama o persoană și o cameră județean, strict pentru a-și securiza propriile interese, aflate în acest moment în analiza instanțelor de judecată”.