Cercetătorii americani și australieni au făcut progrese semnificative în proiectul de „readucere la viață” a tigrului tasmanian, cunoscut și ca thylacine, un prădător marsupial dispărut din Australia, scrie Sky News.
Echipa a reușit să secvențieze ADN-ul acestei specii cu o precizie de 99,9%, utilizând mostre bine conservate. Ultimul exemplar cunoscut a murit în captivitate în 1936, iar specia a fost vânată până la extincție pentru a proteja industria de creștere a animalelor din Tasmania.
Proiectul este susținut de Colossal Biosciences, o companie specializată în folosirea tehnicilor avansate de editare genetică și biologie reproductivă. Cercetătorii au extras ADN dintr-un specimen vechi de 108 ani și au reușit chiar să recupereze fragmente de ARN, ceea ce le-a dat informații despre funcționarea creierului și simțurile speciei, scrie Mediafax.
Colossal folosește tehnici de editare genetică pentru a modifica genomul celei mai apropiate rude în viață a tigrului tasmanian, un marsupial de mici dimensiuni numit dunnart. Au fost făcute mai bine de 300 de editări genetice, iar cercetările continuă în domeniul fertilizării in vitro (IVF) pentru marsupiale.
Proiectul este criticat de unii experți, care susțin că resursele financiare ar trebui alocate protejării speciilor aflate în prezent în pericol. Totuși, susținătorii proiectului argumentează că descoperirile din acest domeniu ar putea ajuta la conservarea altor specii, precum diavolul tasmanian.