Tribunalul Alba a stabilit data primului termen pentru procesul în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner din Sibiu, care va avea loc pe 28 octombrie 2024.
Instanțele au parcurs rapid procedura camerei preliminare, în aproximativ trei luni, iar cazul va fi judecat la Alba Iulia, după ce toți judecătorii secției penale de la Tribunalul Sibiu s-au declarat incompatibili, având în vedere că au judecat anterior acțiuni legate de acest dosar în faza de urmărire penală, scrie ziarul Libertatea.
În acest dosar, trei bărbați sunt acuzați de omor calificat, tâlhărie calificată și furt calificat. Laurențiu Ghiță (36 de ani) și Marian Cristian Minae (35 de ani), cunoscut sub numele de „Pușcărie”, au fost identificați și arestați la scurt timp după comiterea crimei, în Scoția și Irlanda. Cei doi se află acum încarcerați la Penitenciarul Aiud și vor participa la proces fie fizic, fie prin videoconferință. Al treilea inculpat, Costinel Cosmin Zuleam (32 de ani), este dat în urmărire internațională și va fi judecat în lipsă. Cei trei riscă pedeapsa maximă în sistemul penal românesc, de până la 30 de ani de închisoare sau detenție pe viață.
Crima și Circumstanțele
Crima a avut loc pe 6 noiembrie 2023, când cei trei bărbați au intrat în locuința lui Adrian Kreiner din Sibiu, l-au imobilizat și l-au agresat fizic, amenințând-o și tâlhărind-o pe fiica acestuia. În timpul atacului, au furat ceasuri în valoare de peste 200.000 de euro. Manevra care a condus la decesul lui Kreiner a fost efectuată de Laurențiu Ghiță, care a aplicat o manevră de asfixie mecanică, rezultând în comă și, ulterior, deces.
În urma investigațiilor, s-au descoperit probe ADN într-o casă nelocuită din apropierea locuinței victimei, inclusiv un fragment de ambalaj de cafea instant. Acest fragment a condus la identificarea lui Zuleam, care nu a fost găsit de autorități și se află acum în urmărire internațională. De asemenea, Laurențiu Ghiță a fost prins în Scoția, unde au fost recuperate și ceasurile furate.
Contestații și Apărare
În procedura de cameră preliminară, avocații inculpaților au contestat legalitatea rechizitoriului și a probelor administrate, solicitând restituirea actului de sesizare pentru remedierea neregularităților. În special, au contestat un raport de expertiză medico-legală întocmit de Serviciul Județean de Medicină Legală Sibiu. Magistrații au respins aceste contestații, considerând că realizarea raportului a fost legală și că inculpații au avut posibilitatea de a solicita probe contrare în fața instanței.
Zuleam a contestat, de asemenea, că nu a fost căutat suficient de autorități, dar Tribunalul Alba a concluzionat că organele judiciare au efectuat demersuri rezonabile pentru a-l localiza, inclusiv emiterea unui mandat european de arestare și introducerea acestuia în Sistemul de Informații Schengen.
Rechizitoriul detaliază modul în care Adrian Kreiner a fost legat și imobilizat de către inculpați, fiind așezat în poziția similară unei bărci, ceea ce a creat suferințe extreme. În timpul atacului, fiica victimei a încercat să ceară ajutor, dar a fost amenințată de agresori, care au reușit să sustragă bani și ceasuri.