Un medic legist sibian, martor la accidentul cauzat de elvețianul drogat și fără permis, a explicat de ce acțiunea polițiștilor a fost una exemplară. Acesta spune că polițiștii nu i-a folosit pe șoferi drept „scuturi umane”, ci din contră, ar fi fost o tehnică bine gândită și executată perfect.
Medicul legist sibian Nicolae Grancea susține că intervenția polițiștilor pentru a-l opri pe șoferul drogat a fost execută ca la carte, tocmai în ideea de a nu exista victime colaterale. Acesta mai spune că folosind operațiunea „Năvodul”, s-a evitat rănirea a zeci de pietoni care s-ar fi putut afla pe trecerile de pietoni.
„Am văzut mașinile deteriorate și mi-am putut explica exact dinamica evenimentului. Se cheamă procedura de năvod în care mașinile sunt aliniate un picuț oblic, în așa fel încât în momentul în care conducătorul auto care vine cu viteză să fie deviat, dar să nu lovească în plin mașinile respective, să le lovească tangențial. Ceea ce s-a și întâmplat, fiind ricoșat în parapetul de ciment. Mașina a fost prinsă ca într-o menghină, iar prinderea aceasta ca într-o pâlnie a făcut să se disipeze toate forțele într-un mod uniform, în așa fel încât să să existe daune minime. Polițiștii au avut la dispoziție doar acea distanță dintre mașinile din fața conducătorului drogat și conducătorul drogat. În intervalul acesta ei au putut să intervină și să creeze această dispoziție a mașinilor. Altfel, toate mașinile care se aflau pe sensul de mers ar fi rămas într-un carambol, momentul în care ar fi venit și conducătorul drogat cu 160 de kilometri la oră, ar fi intrat într-o mare de mașini pe care le-ar fi lovit într-un mod necontrolat, într-un mod haotic, respectiv conducătorul drogat ar fi spulberat toate trecerile de pietoni și toate semafoarele din oraș”, spune medicul legist.
Medicul legist explică și de ce polițiștii nu le-au spus șoferilor să coboare din mașini, înainte ca șoferul drogat să acroșeze cele cinci autovehicule. „Dacă li se spunea oamenilor să iasă din mașini, existau toate riscurile ca ei să deschidă portierele, să iasă și în momentul acela șoferul să intre în ei. Dacă ați văzut mașina cum a fost avariată, vă dați seama că l-ar fi putut spulbera pe conducătorul auto care ar fi încercat să iasă din mașină. Oamenii trebuie să înțeleagă că n-au fost minute în care cineva a stat și a așteptat”, a mai spus Nicolae Grancea.
Medicul legist laudă acțiunea polițiștilor. „Este o tehnică foarte bine pusă la punct pentru care poliția are toată stima mea. Poliția și-a făcut datoria”, a mai spus legistul.
Reamintim că un elvețian drogat și fără permis, care a furat o mașină din Făgăraș și a gonit cu ea prin două județe, a provocat două accidente rutiere. Unul dintre ele s-a soldat cu rănirea a trei persoane. Victimele teribilului eveniment aduc acum acuzații la adresa polițiștilor care au intervenit pentru a-l opri pe individul străin, spunând că au fost folosiți „drept scuturi umane”.