Viaductul din Terezian, aflat peste calea ferată din Halta Gara Mică, va fi modernizat. Primăria vrea să îl lărgească la trei benzi și să amenajeze trotuare și piste de bicicletă pe sub pod. Lucrările vor începe însă abia după ce va fi gata modernizarea Căii Șurii Mari.
Primăria Sibiu admitea, anul trecut, când căuta o firmă care să găsească soluții viabile pentru fluidizarea traficului și pentru îmbunătățirea căilor de acces, faptul că viaductul din Terezian, de peste calea ferată din Halta Gara Mică, are nevoie de reparații capitale. Ultimele intervenții masive la nivelul podului au avut loc în anul 2012, motiv pentru care în ultima perioadă s-a degradat. O expertiză tehnică realizată la finalul anului 2022 arăta că podul se prezintă într-o stare tehnică generală bună, dar dispozitive de acoperire a rosturilor de dilatație s-au degradat, există elemente de prindere lipsă, iar în unele zone au apărut degradări ale asfaltului și gropi. Pe trotuare, asfaltul este îmbătrânit, fisurat și prezintă vegetație, iar parapetul pietonal este ruginit. Din aceste motive, municipalitatea a ajuns la concluzia că viaductul are nevoie de o modernizare.
Vezi aici ce spune expertiza tehnică
Primăria vrea să modernizeze viaductul și a început demersurile necesare. Acesta va fi extins la trei benzi, iar circulația pietonală și velo va fi mutată sub pod.
„Primăria Sibiu are în vedere reabilitarea viaductului Gara Mică. În acest sens se află în derulare un contract pentru servicii de proiectare (DALI, proiect tehnic, detalii de execuție, avize) pentru reabilitarea acestei treceri peste calea ferată. Prestatorul a finalizat studiul care indică posibilitatea lărgirii viaductului la 3 benzi de circulație, circulația pietonală și velo urmând să fie asigurate pe sub pod. Având în vedere că acest viaduct este o trecere peste calea ferată, au fost necesare și sunt în curs o corespondență și discuții cu Regionala CFR Brașov pentru definitivarea și avizarea documentațiilor”, a precizat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Lucrările vor începe însă abia după ce vor fi finalizate lucrările de modernizare a Căii Șurii Mari. Pentru aceasta, a fost inițiat deja proiectul.
„Pentru o bună gestionare a traficului în această zonă, intervențiile propriu-zise asupra viaductului se vor realiza după finalizarea modernizării și extinderii Căii Șurii Mari, un proiect deja inițiat, pentru care s-a realizat studiul de fezabilitate și s-a contractat un studiu de trafic și consultanța necesară în vederea depunerii proiectului în cadrul Programului REGIO (Axa 5) pentru obținerea finanțării europene”, a adăugat Gligore.