locuitorii din tălmaciu, scandalizați că aproape 2.000 de porci omorâți din cauza pestei porcine ar urma să fie îngropați la ei în oraș (video)

Mai mulți fermieri din Tălmaciu și-au exprimat nemulțumirea cu privire la decizia de a îngropa porcii infectați cu pestă porcină africană, proveniți de la ferma din Veștem, pe un teren privat din competența Tălmaciu.

locuitorii din tălmaciu, scandalizați că aproape 2.000 de porci omorâți din cauza pestei porcine ar urma să fie îngropați la ei în oraș (video)

video
play-sharp-fill
Situația cu privire la îngroparea porcilor pe un teren privat din Tălmaciu a generat tensiuni în rândul fermierilor locali, aceștia fiind îngrijorați că virusul ar putea afecta și animalele din fermele lor, iar apa contaminată s-ar putea infiltra și răspândi în zona lor. „De ce să aducă pesta porcină de la Veștem în Tălmaciu? Anul trecut aici erau vacile noastre, iar acum fermierii sunt în revoltă”, a declarat un localnic din Tălmaciu.

Citește și: Focar de pestă porcină la o fermă din Veștem. Aproape 2.000 de porci vor fi uciși prin gazare

Primarul Ioan Oancea a precizat că în cursul zilei de marți se va organiza o întâlnire între directorul fermei de porci din Veștem și fermierii afectați, pentru a clarifica situația. Oancea a subliniat că primăria Tălmaciu nu are autoritatea de a interveni pe terenurile private și că decizia nu le aparține, deoarece ferma de porci este sub jurisdicția UAT Șelimbăr.

„Acele terenuri sunt proprietate privată, iar noi nu putem impune decizii pe astfel de proprietăți. Am purtat o discuție cu fermierii, dar nu avem pârghii legale. Terenul pe care urmează să fie îngropați porcii aparține unei persoane care are domiciliul pe raza UAT Sadu și nu face parte din Tălmaciu. Cei de la ferma de porci au discutat direct cu proprietarul terenului respectiv”, a explicat primarul.

El a mai menționat că pentru a ajunge la terenul de îngropare, este necesar ca echipele să treacă pe alte proprietăți, iar fermierii din Tălmaciu și-au exprimat deja dezacordul. Aceștia se tem că apa contaminată s-ar putea infiltra și ar ajunge la fermele lor, mai ales că în apropiere se află pârâul Bisericuței.

„Am înțeles că autoritățile statului au fost deja prezente la fața locului și că s-a pus o folie de sigilare pentru a preveni infiltrarea apei. Totuși, fermierii și directorul fermei de porci urmează să se întâlnească astăzi pentru a găsi o soluție la această problemă”, a mai spus Ioan Oancea.

Reamintim că într-o fermă de porci de la Veștem au fost depistate două animale infectate cu pesta porcină africană. Astfel, aproape 2.000 de porci vor fi uciși, iar pagubele se ridică la milioane bune de lei. (DETALII AICI)

 

Ultima oră