Colecția Muzeului Național Brukenthal prezentată la Milano

Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, la Milano, în Castello Sforzesco, Sala Weil Weiss della Biblioteca Trivulziana a fost lansat volumul „Samuel von Brukenthal e la collezione di arte italiana in Hermannstadt – Sibiu”, scris de Doina Ene și publicat în limba italiană de editura Rediviva din Milano în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în cadrul colecției Culture e Civiltà, coordonată de doamna Violeta Popescu. 

Colecția Muzeului Național Brukenthal prezentată la Milano

La eveniment au luat cuvântul:

– prof. și istoricul de artă Giovanni Valagussa

– consul Cosmin Ungureanu

– Doina Ene

– manager Alexandru Constantin Chituță

Moderatoarea evenimentului a fost Anna Contro.

Din partea Muzeului Național Brukenthal Doina Ene a primit Diploma de excelență și medalia Brukenthal.

Seria evenimentelor lansării volumului despre pictura italiană din colecția Muzeului Național Brukenthal va continua în 30 noiembrie la Bergamo și în 3 decembrie, la Roma în Biblioteca Senatului.

Colecția Muzeului Național Brukenthal prezentată la Milano

„Pentru colecția Muzeului Național Brukenthal apariția, în limba italiană, a volumului doamnei Doina Ene, este foarte important. Se cunoaște, mai ales în mediul de specialitate, faptul că Muzeul Național Brukenthal are cea mai importantă colecție de artă italiană din România. Lucrări semnate de Tițian, Lorenzo Lotto, Antonello da Messina, Sebastiano Rici, Annibale Carracci, Veronese, Giovan Francesco Caroto, Rosalba Carriera, Guido Reni, Paris Bordone ș.a. se găsesc în colecția Muzeului Brukenthal. Acest volum, se adresează însă unui public larg, lucru care face ca istoria Muzeului și a colecției să fie mai bine cunoscută și promovată. Volumul se remarcă, în cele aproximativ 200 de pagini, și prin bibliografia generoasă. De asemenea, prezentarea în cadrul Târgului de carte de la Milano, în renumitul Castel Sforzesco a acestui volum înseamnă foarte mult nu doar pentru promovarea Muzeului Național Brukenthal cât și pentru viața culturală și patrimoniul deținut de țara noastră. O felicit pe doamna Doina Ene pentru acest volum și pe doamna Violeta Popescu pentru toată implicarea în buna desfășurare a evenimentului. Urmează o lansare la Bergamo, în 30 noiembrie, iar cu prilejul Zilei Naționale a României în data de 3 decembrie volumul va fi lansat în Biblioteca Senatului din Roma”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă.

Volumul are o prefață de Alexandru Constantin Chituţă, directorul general al Muzeului, și conține o prețioasă introducere a cercetătoarei Daniela Dâmboiu.

Doina Ene este originară din Constanta și trăiește la Bergamo din anul 1999. Este istoric și critic de artă, în urma licenței obținute la Universitatea Statală din Milano și în urma unei specializări în bunurile istorice și artistice. Ea este autoare și co-autoare de articole științifice de artă și călătorie pentru revistele „Globus” și „Mediterraneo e dintorni”. Doina este ghid turistic național autorizat, cu multă experiență, pentru Parcul Arheologic al Colosseumului din Roma, Muzeul Diocezan și Academia Carrara din Bergamo.

Cartea prezentată are ca subiect principal figura guvernatorului Transilvaniei Samuel von Brukenthal (1721-1803) și colecțiile sale, cu o atenție deosebită asupra colecției de artă italiană. Baron iluminist, cu o carieră politică de excepție la Curtea Imperială din Viena, von Brukenthal a contribuit la modernizarea orașului și a lăsat ca moștenire un patrimoniu cultural artistic de mare importanță. Guvernatorul a fost susținut și a colaborat cu împărăteasa Maria Tereza pentru reforma fiscală, urbanistică și judiciară a regiunii a cărei capitală era Sibiul (Hermannstadt).

Cercetarea complexă realizată de Doina Ene este alcătuită din șapte capitole care prezintă biografia bogată a eruditului, istoria Palatului Brukenthal, a colecțiilor sale și cum a luat naștere Muzeul. Un capitol amplu este dedicat colecției de artă italiană, care conține 220 de opere datate de la Renaștere la Manierism, până la Baroc (cele mai numeroase) și Rococo, acestea fiind expuse în cinci săli de la etajul al doilea al Palatului.

Colecția Muzeului Național Brukenthal prezentată la Milano

Eveniment organizat cu sprijinul: 

Violeta Popescu, președintele Centrului cultural român din Milano și responsabil editura Rediviva.

Pr. Gabriel Popescu, grafica și tehnoredactare.

Prof. Giovanni Valagussa Università Catolica di Sacro Cuore Brescia, curator și conservator muzeal.

Anna Contro, istoric și critic de artă.

Consulul Cosmin Ungureanu.

Mulțumiri: Daniela Dâmboiu, Monica Vlaicu, Gherhild Rudolf, Gudrun Ittu, Iulia Mesea, Iulia Olaru, Geta Deleanu, Székely Sebestyén, Giovanni Agosti, Paolo Benassai, Giovanni Carlo Federico Villa, Serenita Papaldo, Alessandro Fasolino

Ultima oră