Școala primară din comuna Biertan va fi modernizată și reabilitată energetic. Elevii și profesorii vor avea parte de condiții mai bune, într-o clădire sigură la incendii și sustenabilă din punct de vedere eneregetic.
Elevii din clasele I-IV din Biertan învață într-o clădire construită în anul 1942, aflată în zona de protecție a monumentelor istorice, având o valoare arhitecturală și istorică deosebită. Clădirea școlii prezintă anumite degradări, în special pe pereții exteriori, acolo unde tencuiala s-a desprins pe alocuri și au apărut urme de igrasie. Acoperișul este în stare bună, nefiind prezente urme de infiltrații. Școala este încălzită cu ajutorul unor centrale termice pe combustibil gazos.
Primăria Biertan a scos la licitație caietul de sarcini pentru reabilitarea energetică a clădirii, dar și pentru modernizarea ei. În primul rând, se dorește îmbunătățirea performanțelor energetice a clădirii școlii primare din localitate. „Prin proiect se urmărește scăderea consumului de energie primară al clădirii școlii primare cu peste 60%, scăderea emisiilor de CO2 generate de clădirea școlii primare cu peste 90%, scăderea consumului de energie pentru încălzire, îmbunătățirea condițiilor pentru desfășurarea procesului educațional în cadrul Școlii primare Biertan”, se arată în caietul de sarcini.
Panouri fotovoltaice la școala primară din Biertan
Reabilitarea energetică va presupune implementarea mai multor măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirii. Spre exemplu, se vor înlocui ferestrele și ușile exterioare, se vor termoizola încăperile, iar fațada clădirii va fi reabilitată cu tencuială termoizolantă.
Proiectul presupune inclusiv instalarea unui sistem de pompe de căldură aer-apă pentru încălzire și pentru apă caldă. Sistemul de distribuție tehnică și corpurile de încălzire vor fi înlocuite și se vor monta 60 de panouri fotovoltaice. De asemenea, se va monta un sistem de panouri solare pentru producerea de apă caldă. Instalația de distribuție a apei potabile și canalizarea vor fi refăcute, la fel și instalația de iluminat ecologic pe LED. Se va monta și un sistem de ventilare mecanică, cu recuperare de căldură și baterie de încălzire, prin intermediul unei centrale de tratarea aer, amplasată în pod.
Șarpanta va fi consolidată, iar învelitoarea va fi înlocuită cu țigle ceramice. Sistemul de colectare a apelor meteorice de la nivelul șarpantei va fi înlocuit. În cadrul acestui proiect vor fi implementate și măsuri auxiliare, precum refacerea trotuarelor de protecție de la exterior, recompartimentări interioare și refacerea finisajelor interioare, precum și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități.
Potrivit caietului de sarcini, ofertantul va trebui să obțină avizele necesare în termen de 2 luni de la data semnării contractului. Proiectul tehnic va fi întocmit în 3 luni de la data semnării contractului, iar formalitățile pentru verificarea proiectului de verificatori de proiecte atestați vor fi gata în 4 luni de la semnarea contractului. Lucrările de execuție vor fi efectuate în 14 luni.
Valoarea proiectului are o valoare de aproximativ 7,5 milioane lei.