Primarii comunelor din Sibiu se opun reformei administrativ-teritoriale. „Reorganizările nu se fac din pix” (video)

Asociația Comunelor din România (ACoR) subliniază necesitatea unei reforme a finanțelor publice, nu a unei reforme administrativ-teritoriale, prin care mai multe comune ar putea dispărea de pe hartă. Reprezentanții ACoR s-au poziționat împotriva unei comasări, aducând o serie de argumente. „România are nevoie stringentă de o reformă a finanțelor publice locale”, se arată într-un manifest semnat de ACoR și SAT.

Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Stabilitate, Armonie, Tradiții (SAT) au publicat un manifest prin care resping vehement propunerea de comasare sau desființare a unui număr mare de comune, susținând că soluția pentru dezvoltarea țării constă într-o reformă a finanțelor publice, nu într-o reorganizare administrativ-teritorială.

Reforma prin care comunele mici vor dispărea. ACoR nu este de acord 

Zeci de comune ar putea dispărea de pe hartă ca urmare a unei reforme administrativ-teritoriale a României. Localitățile cu puțini locuitori ar putea fi alipite fie de comunele mai mari, fie de municipiile aflate în apropiere. 

Citește și: Zeci de comune din județ ar putea dispărea. Printre ele Poiana Sibiului, Poplaca și Tilișca. Primarii nu agreează reorganizarea administrativă

ACoR subliniază însă că problema nu este numărul mare de comune, ci lipsa unei reforme financiare adecvate care să sprijine comunitățile locale. 

Potrivit manifestului, majoritatea unităților administrativ-teritoriale din România, inclusiv județele, orașele și municipiile, nu au venituri proprii suficiente pentru a-și acoperi cheltuielile de funcționare. Din cele 3.221 de unități administrativ-teritoriale, doar 47 (1,45%) reușesc să genereze venituri mai mari decât cheltuielile. „Dacă urmăm raționamentul strâmb al veniturilor proprii mai mari decât cheltuielile de funcționare pentru păstrarea unei unități administrativ-teritoriale, rezultă că ar trebui să comasăm sau să desființăm nu doar imensă majoritate a comunelor, ci și toate județele, precum și imensă majoritate a municipiilor și orașelor. În mod evident, un asemenea raționament este aberant pe fond”, se arată în document.

Primarii comunelor din Sibiu se opun reformei administrativ-teritoriale. „Reorganizările nu se fac din pix” (video)

Președintele ACoR: „Nu mai vorbiți prostii!”

Președintele ACoR, Emil Drăghici, primar al comunei Vulcana-Băi din Dâmbovița, a fost prezent la Sibiu și a vorbit despre această reorganizare administrativ-teritorială. 

Primarii comunelor din Sibiu se opun reformei administrativ-teritoriale. „Reorganizările nu se fac din pix” (video)
Valentin Ivan, primar Sadu (stânga) și Emil Drăghici, președinte ACoR (dreapta)

 „Când vorbești de reorganizare administrativ-teritorială trebuie să vorbești de niște prevederi legale. Carta europeană a autonomiei locale și Legea referendumului. Nu se pot face aceste reorganizări din pix. Dar când aud la nivel central factori înalți, cocoțați în vârful statului, ca să dărâme temelia sa, satul, nu poți să nu iei o atitudine, să le spui: până aici, nu mai vorbiți prostii”, a spus acesta. El a arătat că România are nevoie, în primul rând, de o regândire a sistemului de finanțare. „Dacă vă veți uita cu ochii minții și nu doar cu ochii unora care habar n-au ce înseamnă o colectivitate locală, veți constata că, de bine, de rău, dezvoltarea satului românesc s-a făcut cu contribuția eminamente a primarilor. Sigur, aveți și în județul Sibiu, comune nou înființate. Ia să vă uitați că gradul de dezvoltare a comunelor nou înființate este mai bun decât al comunei vechi. Repet, nu reorganizarea administrativ-teritorială este cheia, ci regândirea, reorganizarea sistemului de finanțare”, a adăugat Emil Drăghici. 

Drăghici a indicat Carta europeană a autonomiei locale, care garantează dreptul administrațiilor locale la resurse financiare suficiente și la autonomie în gestionarea acestora.

ACoR: „Comunele reprezintă satul românesc, păstrător al valorilor fundamentale”

ACoR arată, în același manifest, că statul ar trebui să depună eforturi pentru creșterea calității vieții locuitorilor din mediul rural, nu să distrugă entități dezvoltate organic în sute de ani.

„Satul este una dintre valorile fundamentale și definitorii pentru România și pentru Europa, care trebuie prezervată, îngrijită și promovată. Considerăm că satul este îndeobște păstrător și promotor al tradițiilor creștine milenare ale poporului român, moștenite din generație în generație. Administrativ, comunele reprezintă satul românesc, păstrător al identității românești. De asemenea, multe comune mici ca număr al locuitorilor, care ar urma să fie comasate ori desființate, sunt păstrătoarele identității culturale ale minorităților naturale și ele crescute organic de-a lungul veacurilor (…). Prin desființarea sau comasarea abuzivă și nefundamentată a numeroase comune, statul român ar lăsa impresia că își abandonează o parte din cetățenii săi și îi lasă în voia sorții. Ar fi de dorit ca statul român să depună eforturi pentru creșterea calității vieții locuitorilor din mediul rural, a standardului acestora de viață și nu pentru distrugerea unor entități dezvoltate organic, de cele mai multe ori în sute de ani”, se arată în manifest. 

Asociația Comunelor din România invită autoritățile la consultări pentru a putea lua măsuri concrete care să sprijine dezvoltarea rurală. 

Ultima oră