Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, este acuzat că a încălcat independența judecătorilor. Acesta a avut mai multe declarații care au stârnit indignare printre magistrați.
Alex Florența, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut un discurs care a stârnit indignare în rândul judecătorilor. Potrivit unui comunicat de presă remis de CSM, citat de adevarul.ro, Florența a spus, în timp ce a prezentat raportul de activitate al DIICOT pe anul 2024, că „asistăm la soluții ale instanțelor de la surprinzătoare la apoplexice și la reconfigurarea de practică judiciară șocantă”.
Potrivit CSM, declarațiile procurorului general reprezintă un atac la independența judecătorilor. „Aceste alegații au provocat indignare în cadrul sistemului judiciar și constituie un atac inadmisibil la independența judecătorilor învestiți cu soluționarea cauzelor penale, astfel cum s-a apreciat în ședința Secției pentru judecători de astăzi. Reprezentanții instituțiilor de la vârful sistemului judiciar trebuie să manifeste prudentă și rezervă în declarațiile formulate, față de aptitudinea acestora de a influența semnificativ percepția cetățenilor asupra calității actului de justiție și implicit a legalității hotărârilor judecătorești pronunțate”, a precizat CSM.
Parchetul de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a făcut, de altfel, precizări cu privire la afirmațiile procurorului general.
„Procurorul general al PÎCCJ a participat la ședința de prezentare a Raportului de activitate al DIICOT, ocazie cu care a susținut un discurs în care a analizat activitatea procurorilor antimafia pornind de la țintele stabilite în anul 2023, rezultatele obținute în anul 2024 și obiectivele pentru anul în curs. În contextul analizei indicatorilor de calitate, procurorul general a menționat modificările legislative și revirimentele de practică judiciară din ultimii ani care, cumulat, au generat variații în privința ratei de achitare. Soluțiile de achitare pronunțate de instanțele de judecată, deși nu au fost apreciate ca imputabile procurorilor care au dispus trimiterea în judecată, au avut repercusiuni în privința fermității și operativității urmăririi penale cauzate de imprevizibilitatea practicii judiciare. Procurorul general respinge interpretările potrivit cărora afirmațiile sale ar reprezenta critici la adresa hotărârilor judecătorești, respectă pe deplin independența judecătorilor și dorește să reafirme angajamentul său și al Ministerului Public în ceea ce privește cooperarea loială și respectul reciproc între judecători și procurori pentru realizarea unui act de justiție corect și profesionist”, a transmis biroul de informare și relații publice al PÎCCJ.
Alex Florența a fost numit în funcția de procuror general al PÎCCJ în 30 martie 2023. Anterior a îndeplinit diferite funcții de conducere la nivelul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, respectiv procuror șef secție și procuror șef birou în cadrul DIICOT – Structura Centrală (ianuarie 2021 – martie 2023), procuror șef al DIICOT -Serviciului Teritorial Timișoara (februarie 2016 – ianuarie 2021) și procuror șef al DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu (septembrie 2013 – februarie 2014).