Consilierii județeni au aprobat joi bugetul județului Sibiu în valoare de aproape 577 de milioane de lei.
Bugetul județului Sibiu, în valoare de 576.956.330 lei, a fost aprobat miercuri de consilieri. Pentru secțiunea de funcționare sunt alocați în acest an 278.654.040 lei (48,3% din buget), iar pentru secțiunea de dezvoltare sunt alocați 298.303.290 lei (51,7% din buget). Deficitul bugetar al secțiunii de dezvoltare, în valoare de 62.813.630 lei, va fi finanțat din excedentul bugetar al anilor precendenți.
Cele mai mari sume de la buget merg în 2025 către Asistență Socială, respectiv 138,3 milioane lei (23,97% din buget). Pentru Sănătate se va aloca suma de 121,2 milioane lei, adică 21,01% din buget. Mulți bani vor merge și către Transporturi, respectiv 81,2 milioane de lei. De asemenea, pentru Cultură, Recreere și Religie se va aloca suma de 74,2 milioane lei, iar pentru Învățământ suma de 67,5 milioane de lei.
Mai mulți bani redistribuiți pentru monumentele istorice
Două grupuri de consilieri au depus și amendamente la proiectul bugetului. Claudiu Zgripcea de la ADU-USR le-a prezentat consilierilor un amendament prin care să fie redistribuiți 100 mii lei de la cultură către protecția monumentelor istorice.
„Grupul consilierilor județeni ADU-USR, am venit cu un amendament la forma actuală a articolului 14, care spune că se aprobă alocarea sumei de 4.200,00 mii lei, pentru susținerea finanțărilor nerambursabile de la bugetul local pentru programe, proiecte culturale și pentru dezvoltarea comunității locale, sportive, acțiuni destinate tineretului și acțiuni educaționale, astfel: 2.000,00 mii lei pentru acțiuni pentru cultură și dezvoltarea comunității locale, 350,00 mii lei pentru acțiuni de și pentru tineret, 200,00 mii lei pentru acțiuni educaționale, 250,00 mii lei pentru proiecte sportive pentru structurile sportive de drept public, 1.200,00 mii lei pentru proiecte sportive pentru structuri sportive de drept privat și 200,00 mii lei pentru protecția monumentelor istorice. În forma propusă, venim cu o redistribuire a sumei de 100 mii lei din suma alocată pentru acțiunile pentru cultură și dezvoltarea comunității locale, deci de la 2 milioane să rămână 1,9 milioane, iar redistribuirea acestei sume de 100 mii lei să meargă pentru protecția monumentelor istorice, ceea ce va duce la o sumă de 300 mii lei. Ca și motivare, dorim să asigurăm o mai bună protecție și conservare a monumentelor istorice din județul Sibiu, având în vedere importanța patrimoniului cultura și necesitatea de a crește resursele financiare dedicate acestui scop. Nu avem impact pe suma totală a cheltuielilor, este doar o realocare în cadrul acestui articol”, a precizat consilierul Claudiu Zgripcea.
Amendamentul a fost adoptat de consilieri cu două voturi împotrivă, ale consilierilor PNL Aldea Adrian și Coldea Horațiu.
Amendamentele PSD, respinse
Și grupul PSD a venit cu o listă de amendamente, prezentată de consilierul Marius Novac. Multe dintre acestea au făcut referire la modernizarea mai multor drumuri județene și comunale, cât și la dotarea școlilor speciale din județ.
„Pentru că sunt mai multe amendamente o să încerc să fiu cât mai succint și aș începe cu majorarea sumelor alocate pentru reparații drumuri în vederea refacerii acostamentelor drumului DJ 105A din intravilanul localităților Marpod și Ilimbav. Al doilea, reabilitarea drumului DJ 105A care leagă Ilimbav de Chirpăr. Al treilea, reabilitarea drumului DJ 105D care face legătura între Chirpăr și Agnita. Al patrulea, reabilitarea DJ 106S care leagă Roșia de Vurpăr. Al cincilea, repararea podului de pe DJ 106 situat pe strada principală din localitatea Vurpăr. Sumele aferente realizării acestor obiective să fie constituite din drepturile UAT-urilor solicitante de la sume defalcate din TVA și 6%, iar diferența de la bugetul CJ. Următorul amendament, preluarea drumului DC 78 de către CJ și includerea reabilitării în proiectul de buget pe 2025. Altă propunere, reabilitare DC 78 Micăsasa – Chesler, în lungime de 12 km. Reabilitare DJ106 și preluare de către CJ a DC 59 Chijasa de Jos – Nocrich. Ultima reabilitare, pe DJ 151B de la Dumbrăveni la limita cu județul Mureș. De asemenea, am primit câteva propuneri de achiziții și investiții pentru învățământul special din județul Sibiu. Sunt câteva dotări pentru școlile speciale, una dintre ele este o cameră senzorială. Altă propunere, echipamente pentru sala Montessori și altă propunere dotarea cu materiale art-terapie și creativitate. De asemenea, o propunere pentru un spațiu dedicat dezvoltării fizice și terapiei prin mișcare. Aceste propuneri sunt pentru școlile speciale”, a spus consilierul Marius Novac.
Amendamentele nu au putut fi însă incluse în buget din considerente tehnice. Vicepreședintele CJ Sibiu, Vlad Vasiu, a explicat că, pentru a putea fi aprobate, propunerile ar trebui să aibă în spate documentații tehnice și surse de finanțare.