Clarificări despre petrecerea controversată din Aeroportul Sibiu. Organizator: „Nu vom perturba activitatea și pasagerii”

Aeroportul Internațional Sibiu se află în centrul atenției publice după anunțul organizării, de către o entitate privată, a unei petreceri. Evenimentul, primul de acest gen în istoria aeroportului, ridică întrebări despre cadrul legal, procedurile de securitate și impactul asupra comunității. Organizatorul spune că se vor lua toate măsurile astfel încât activitatea aeroportuară să nu fie perturbată, iar pasagerii să nu fie deranjați. 

UPDATE

ISU Sibiu a analizat documentația pentru securitatea la incendiu, depusă de organizatorul petrecerii de la aeroport. Potrivit reprezentanților instituției, nu este nevoie de o autorizație suplimentară, organizatorul fiind obligat doar să respecte anumite prevederi privind numărul de participanți.

„În cursul zilei de astăzi a fost depusă în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu  documentația necesară pentru autorizarea privind securitatea la incendiu a evenimentului organizat în incinta Aeroportului Internațional Sibiu. În urma analizării documentației depuse s-a constatat faptul că se respectă condițiile din autorizația de securitate la incendiu a AIS, astfel evenimentul nu necesită o autorizație de securitate la incendiu conform HG 571/2016.  Organizatorului i s-a pus in vedere obligația respectării prevederilor din OMAI 14/2009 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor la amenajări temporare în spații închise sau în aer liber.  Conform documentației depuse la eveniment pot participa un număr maxim de 900 de persoane: 700 în interior respectiv 200 în exterior”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Petrecerea va fi organizată sâmbătă, între orele 21:00 – 04:00, în incinta aeroportului din Sibiu. Pe scenă vor urca mai mulți DJ, unul dintre ei din Portugalia. 

Clarificări despre petrecerea controversată din Aeroportul Sibiu. Organizator: „Nu vom perturba activitatea și pasagerii”

Prima petrecere la aeroportul din Sibiu, pusă sub semnul întrebării 

Petrecerea de sâmbătă ar urma să fie prima de acest gen organizată la aeroport. Evenimentul a fost promovat inclusiv pe paginile de socializare ale Consiliului Județean Sibiu și Aeroportului Internațional Sibiu. 

„Pe 22 martie 2025, pulse. Sibiu aduce pentru prima dată o petrecere publică la aeroport, într-o atmosferă cu muzică live, electrizantă!  Evenimentul va avea loc în zona de check-in, începând cu ora 21:00 și până la 04:00. Organizatorii propun un line-up de senzație cu DJ-ii AVÖ (invitat special din Portugalia), Andrew Dum, Laztech și Samitone, care vor transforma seara într-o experiență muzicală intensă!”, se arată într-o postare publicată în 18 februarie pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu. O postare similară a fost publicată și pe pagina aeroportului, care a indicat inclusiv site-ul de unde pot fi achiziționate biletele. 

Ora de Sibiu a solicitat reprezentanților Aeroportului Internațional Sibiu (AIS) să ofere informații cu privire la organizarea evenimentului și măsurile de securitate luate pentru a nu fi afectată activitatea, iar pasagerii să nu resimtă un disconfort.

Aceștia au transmis că evenimentul se va desfășura în zona publică a terminalului de pasageri, „pe un perimetru bine delimitat, astfel încât să nu interfereze în niciun fel cu activitatea aeroportuară”. „Am luat toate măsurile necesare pentru ca fluxul pasagerilor să nu fie afectat, iar funcționarea aeroportului să se desfășoare în condiții normale. Pasagerii nu vor fi afectați de organizarea evenimentului. În timpul nopții, aeroportul va gestiona în mod obișnuit toate operațiunile necesare, iar accesul în zona de check-in rămâne parțial deschis și funcțional, în cazul în care va fi necesar pentru zborurile programate duminică dimineața”, a precizat Alexandra Păcurar, purtătorul de cuvânt al AIS.

În așteptarea avizului ISU. Organizator: „Am solicitat autorizație”

Organizarea unei petreceri private într-un aeroport din România este posibilă, dar este supusă unor reglementări stricte și necesită obținerea mai multor avize și autorizații. Aeroporturile din România sunt considerate zone supuse unui regim special de securitate și control și, conform legislației în vigoare, acestea intră în categoria zonelor de frontieră, chiar și când sunt situate în interiorul țării. Prin urmare, pentru ca petrecerea să aibă loc în condiții legale în incinta aeroportului din Sibiu, organizatorul a avut obligația să obțină o autorizație de securitate la incendiu pentru amenajările temporare, dar și un aviz de la Poliția de Frontieră. 

„Activitățile care se desfășoară în punctul de trecere al frontierei trebuiesc avizate, așa cum avizăm, spre exemplu, și firmele de taxi care își desfășoară activitatea la aeroport. Organizatorul petrecerii a solicitat avizul, iar firma este avizată de Poliția de Frontieră”, a precizat Dorin Muntean, comisar-șef de poliție. 

Clarificări despre petrecerea controversată din Aeroportul Sibiu. Organizator: „Nu vom perturba activitatea și pasagerii”

După ce evenimentul a fost mediatizat în spațiul public, ISU Sibiu și-a făcut datoria de a informa Aeroportul Internațional Sibiu că trebuie respectată documentația tehnică care a stat la baza obținerii, în decembrie anul trecut, a autorizației de securitate la incendiu. În cazul în care normele privind capacitatea maximă admisă în zona de desfășurare a petrecerii nu vor fi respectate, aeroportul riscă să piardă autorizația PSI. 

„În data de 04.03.2025 ca urmare a apariției în spațiul public a informațiilor referitoare la organizarea unui eveniment în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu care va transforma zona de check-in a aeroportului într-un loc de petrecere publică, Inspectoratul pentru  Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a transmis Aeroportului Internațional Sibiu o adresă prin care a pus în vedere respectarea documentației tehnice care a stat la bază obținerii autorizației de securitate la incendiu nr. 547/24/ISU din 02.12.2024 și respectarea capacității maxime de persoane admise, conform documentației, în funcție de spațiul unde are loc evenimentul. În situația în care se constată că nu sunt respectate condițiile care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu, actul își pierde valabilitatea”, a precizat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

Organizatorul petrecerii de sâmbătă spune că a solicitat autorizație de securitate la incendiu – esențială pentru organizarea evenimentului – urmând ca în cursul zilei de vineri, cu o zi înainte de party, ISU Sibiu să dea verdictul. De menționat este că organizatorul a cerut autorizația abia în 21 martie. 

„Am solicitat autorizație de securitate la incendiu de la ISU Sibiu. Chiar dacă aeroportul deține deja o autorizație pentru un număr limitat de persoane, este necesar să obținem o autorizație suplimentară adaptată specificului evenimentului nostru, având în vedere numărul estimat de participanți și organizarea distinctă a petrecerii. Dorim să asigurăm un nivel înalt de siguranță pentru toți participanții, conform reglementărilor legale în vigoare”, au precizat, pentru Ora de Sibiu, reprezentanții Pulse, care organizează petrecerea. 

Sute de petrecăreți la aeroport. Organizator: „Accesul se va face controlat. Terminalul nu va fi închis”

Organizatorul petrecerii a oferit mai multe detalii cu privire la eveniment. Potrivit acestuia, în jur de 700 de petrecăreți „se vor îmbarca” și vor petrece la aeroport. „Numărul estimat de persoane este de aproximativ 700 de participanți, însă capacitatea maximă prevăzută este de 900, cu o zonă special amenajată la exterior”, a precizat organizatorul. 

Accesul la eveniment se va face prin două intrări, în mod controlat, fără a fi afectată activitatea aeroportuară. „Suprafața totală pentru desfășurarea evenimentului este de aproximativ 1200 mp. Toată zona închiriată va fi delimitată corespunzător, iar accesul la petrecere se va face controlat prin două dintre intrările din zona publică, pe baza biletelor. Perimetrul va fi îngrădit pentru a asigura securitatea și pentru a organiza eficient fluxul de participanți”, a adăugat organizatorului party-ului.

Având în vedere că ultimul zbor planificat pentru ziua de sâmbătă va fi efectuat la ora 18:55, iar primul zbor planificat pentru ziua de duminică va fi efectuat la ora 06:06, i-am cerut organizatorului să explice dacă petrecerea, organizată între orele 21:00 și 04:00, va afecta activitatea aeroportuară. „Petrecerea va avea loc între orele 21:00 și 4:00, însă terminalul nu va fi închis. Activitatea aeroportului nu va fi afectată de eveniment, iar zborurile programate pentru sâmbătă și duminică vor opera conform programului stabilit. Vom asigura o separare clară între zona dedicată petrecerii și restul terminalului pentru a nu perturba fluxul normal al pasagerilor”, a precizat organizatorul.

Clarificări despre petrecerea controversată din Aeroportul Sibiu. Organizator: „Nu vom perturba activitatea și pasagerii”

De altfel, reprezentanții Aeroportului au arătat că participanții la eveniment nu vor avea acces în zona de securitate sau în cea operațională. Organizatorul va asigura, suplimentar, paza. „Securitatea aeroportului este și va rămâne o prioritate absolută. Evenimentul are loc strict în zona publică și nu permite accesul în zonele de securitate sau în cele operaționale. Toate structurile responsabile de siguranță sunt active permanent și vor continua să își exercite atribuțiile conform legislației în vigoare. Suplimentar, organizatorul va pune la dispoziție servicii de pază private, astfel încât atât participanții, cât și pasagerii să beneficieze de un mediu sigur, bine controlat și conform normelor unui punct de frontieră”, a adăugat purtătorul de cuvânt al AIS.

În privința câștigurilor pe care Aeroportul Internațional Sibiu le va avea în urma închirierii spațiului pentru acest eveniment, reprezentanții regiei au transmis că nu pot dezvălui suma, deoarece aspectele financiare sunt reglementate printr-o clauză de confidențialitate. 

„Aeroportul Internațional Sibiu urmărește constant diversificarea surselor de venit și valorificarea eficientă a spațiilor disponibile, în paralel cu desfășurarea activității de bază. Evenimentele de acest tip contribuie la veniturile regiei și pot deschide noi oportunități de colaborare și promovare. În ceea ce privește aspectele financiare, acestea sunt reglementate prin clauze de confidențialitate, conform art. 12 alin. (1) lit. c) din Legea 544/2001, care protejează informațiile economice a căror divulgare ar putea afecta interesele comerciale legitime ale entității”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu.

Ultima oră