Diana Dumitriu, o tânără mamă din Cisnădie, se confruntă pentru a doua oară cu un diagnostic devastator: cancer cauzat de sindromul Lynch, o boală ereditară rară și agresivă. După doi ani de tratamente chinuitoare, singura ei șansă la viață este o intervenție chirurgicală majoră la o clinică din Turcia, costurile ridicându-se la 75.000 de euro. Fără această operație, prognosticul său este sumbru.
După ce a trecut printr-o operație majoră și 12 ședințe de chimioterapie, Diana ar fi trebuit să fie monitorizată îndeaproape. Din păcate, din cauza unor neglijențe medicale, investigațiile necesare au fost întârziate, iar boala a avansat. În cele din urmă, a fost diagnosticată corect la o clinică privată, dar deja cancerul se răspândise în multiple zone ale corpului.
„Am ajuns în situația asta din cauza tratamentelor care mi s-au făcut aici și lipsei de atenție din Spitalul Județean”, mărturisește Diana. „Mi s-au făcut analizele pentru sindromul Lynch tot la Județean, dar nici măcar n-au fost citite. Dacă ar fi fost descoperit la timp, nu mi s-ar fi administrat chimioterapie, pentru că nu mă ajuta și nu era pentru mine.”
O șansă în Turcia
După ce tratamentele urmate în România nu au dat rezultate, Diana a început un tratament cu imunoterapie în Turcia. Primele cure au avut efect, iar acum medicii turci i-au dat o nouă speranță: o operație majoră care i-ar putea salva viața. Însă costurile acestei intervenții sunt uriașe – 75.000 de euro – sumă pe care familia nu o poate acoperi singură.
„Intervenția asta m-ar ajuta foarte mult, în sensul că ar putea să-mi scoată tumorile și să mă curețe”, explică Diana. „Și pe urmă să urmez un tratament, probabil mult mai ușor. M-ar ajuta enorm, nu doar financiar, dar și fizic, pentru că îmi este din ce în ce mai greu să călătoresc la trei săptămâni pentru tratament.”
„Trebuia să merg sâmbătă, dar nu am banii necesari. Medicii mi-au spus că, pe cât de repede pot strânge suma, pe atât de repede pot să merg, pentru că boala avansează și metastazele cresc de la o zi la alta”, adaugă ea.
Apel către oameni
Dr. Liliana Vecerzan, medic specialist oncologie medicală la Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, face un apel disperat către comunitate:
„Diana este pacienta mea, iar ca medicul ei curant, implicat direct în diagnosticul sindromului Lynch în Sibiu, am simțit nevoia să fiu alături de ea și în afara cabinetului. Ne aflăm într-o perioadă a solidarității și a milei – iar fapta bună de azi poate însemna o șansă reală la viață pentru această mamă.”
Donațiile se pot face direct în conturile Dianei, fără comisioane sau intermediari. De asemenea, firmele pot redirecționa 20% din impozit către Asociația Mâini Unite, menționând cauza Dianei Dumitriu.
„Dacă sunt firme care pot dona, pot lua legătura cu doamna Ana Maria Micu de la Asociația Mâini Unite”, spune Diana. „Se pot dona acei 20% din impozit, în loc să meargă la stat, pot fi redirecționați pentru cauza mea.”
Cum poți ajuta?
Pentru cei care doresc să contribuie, donațiile pot fi făcute în următoarele conturi:



