Autoritățile turce au reținut 1.133 de persoane în întreaga țară de la începutul protestelor, în urmă cu cinci zile, față de reținerea primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a declarat luni ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, citat de Reuters.
Reținerea de miercurea trecută a lui Imamoglu, principalul rival politic al președintelui Tayyip Erdogan, a declanșat cele mai ample proteste de stradă din Turcia din ultimul deceniu. Duminică, un tribunal a dispus încarcerarea sa preventivă, în așteptarea procesului, pentru acuzații de corupție pe care acesta le neagă.
În ciuda interdicțiilor privind adunările publice impuse în multe orașe, demonstrațiile antiguvernamentale – în mare parte pașnice – au continuat duminică, pentru a cincea noapte consecutivă, atrăgând sute de mii de participanți.
Yerlikaya a declarat că 123 de polițiști au fost răniți până acum în timpul protestelor și a adăugat că guvernul nu va permite „terorizarea străzilor”.
Printre cei reținuți se numără și nouă jurnaliști care au relatat despre protestele desfășurate peste noapte în mai multe orașe, a anunțat luni Uniunea Jurnaliștilor din Turcia. Nu este clar, deocamdată, motivul pentru care aceștia au fost reținuți.
Un fotograf angajat al Agenției France Presse (AFP) se numără printre cei reținuți, a precizat sindicatul într-o postare pe X.
Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune de opoziție condusă de Imamoglu, a făcut apel la proteste față de decizia instanței, pe care o consideră politizată și nedemocratică.
Imamoglu a respins acuzațiile care i se aduc, catalogându-le drept „acuzații și calomnii inimaginabile” și a lansat, la rândul său, un apel la proteste la nivel național.
Erdogan a declarat săptămâna trecută că guvernul nu va accepta „perturbarea ordinii publice”. Executivul neagă că ancheta ar avea motivații politice și susține că justiția acționează independent.
Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, a afirmat luni că apelul CHP la proteste urmărește să distragă atenția de la deficiențele opoziției.
Protestatarii au ieșit din nou în stradă duminică seară, la Istanbul, după ce un tribunal turc a dispus încarcerarea primarului Ekrem Imamoglu, în așteptarea procesului.
„Protestul democratic este un drept fundamental, dar limbajul folosit de CHP nu este cel al unui protest democratic”, a spus Celik.
Imamoglu, în vârstă de 54 de ani, a fost încarcerat duminică, în timp ce CHP desfășura alegeri interne pentru desemnarea candidatului său la alegerile prezidențiale. Aproximativ 15 milioane de voturi au fost exprimate în sprijinul primarului.
Știrea arestării sale a dominat primele pagini ale presei turce luni, iar publicațiile de opoziție au sugerat că Imamoglu a fost reținut pentru că reprezintă cel mai credibil contracandidat al lui Erdogan.
Susținătorii primarului au declarat luni că încarcerarea acestuia dovedește lipsa de justiție din Turcia.
„Cred că i s-a făcut o mare nedreptate lui Imamoglu. L-au băgat în închisoare fără niciun motiv”, a declarat Adem Bali, un muncitor în construcții în vârstă de 22 de ani.
Cigdem Tatlica, o șomeră în vârstă de 50 de ani, a spus că, în opinia sa, în Turcia nu mai există justiție. „Acest sistem nu poate continua așa”, a adăugat ea.
