Proiectul Gușterland intră în linie dreaptă. Va fi finanțat din fonduri europene
Proiectul complexului Gușterland

Gușterland – proiectul prin care dealurile Gușteriței vor fi amenajate într-o zonă de agrement și ecoturism – a intrat în linie dreaptă. Proiectul va fi finanțat din fonduri europene. 

Proiectul Gușterland intră în linie dreaptă. Va fi finanțat din fonduri europene Proiectul Gușterland intră în linie dreaptă. Va fi finanțat din fonduri europene

Municipiul Sibiu a depus proiectul „Amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței” pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Regiunea Centru 2021 – 2027, Prioritatea 8 – O Regiune Atractivă, Acțiunea 8.1. – Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din municipiile Regiunii Centru. Cererea de finanțare a fost selectată recent pentru finanțare după etapa de evaluare tehnică și financiară, prin decizia ADR Centru din 17 martie. 

Proiectul Gușterland intră în linie dreaptă. Va fi finanțat din fonduri europene

Valoarea totală a proiectului este de 103.114.585,30 lei cu TVA. Investiția se referă la amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței. „Amenajarea zonei de agrement și ecoturism se va realiza prin crearea următoarelor facilități: clădirea multifuncțională unde se vor regăsi spații pentru birouri, punct de vânzare bilete, spațiu pentru socializare; terasă; sania de vară; pârtia de ski și tubing pe suprafață sintetică; zona de joacă pentru copii; traseul pietonal și traseul pentru biciclete; cele două zone de popas turistic dotate cu 16 foișoare de relaxare; tiroliene cu grad diferit de dificultate; terasa panoramică; parcare cu 302 locuri, care va include 5 stații de încărcare vehicule electrice/hibrid și o stație de încărcare biciclete electrice”, se arată în raportul de specialitate al proiectului. De asemenea, sunt propuse și lucrări de relocare a utilităților, realizarea unui drum care duce până în zona centrală a amplasamentului, care va permite accesul la pararea destinată persoanelor cu dizabilități, dar și a vehiculelor de intervenție, precum și amenajarea unui iaz în scopul acumulării apelor pluviale în sezonul ploios. 

Contribuția municipiului în acest proiect va fi de 1.899.742,90 lei cu TVA. Consilierii locali vor aproba, în ședința de la finalul lunii martie, proiectul și cheltuielile legate de proiect. 

„Lucrările sunt în curs la acest obiectiv, fiind executate de firma CON-A. Din iulie 2024 și până în prezent, s-a lucrat la amenajarea zonei de parcare și a drumului de mentenanță, la construcția clădirii multifuncționale, amenajarea garajului pentru sănii, crearea traseului pentru biciclete și a celui pietonal, precum și la instalarea sistemului de iluminat public în mai multe arii ale Complexului. De asemenea, s-a lucrat la traseul pentru sania de vară și la pârtia pentru schi și tubing. O lucrare mai deosebită este construcția turnului de aventură – s-au turnat fundațiile, iar structura acestuia este aproape finalizată”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.

Citește și: Cum va arăta Gușterland

Ultima oră