Scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Doina Jela s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani, a anunțat miercuri Radio România Cultural.
Personalitate marcantă a literaturii și publicisticii românești, Doina Jela s-a remarcat prin contribuțiile sale valoroase în domeniul memorialisticii și al scrierilor despre perioada comunistă. A semnat de-a lungul anilor numeroase eseuri, interviuri și cronici publicate în reviste de prestigiu precum *România literară*, *Tomis*, *Amfiteatru* și *Contemporanul*, relatează Mediafax.
În 1995, a publicat la Editura Humanitas volumul *„Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist”*, o lucrare de referință despre represiunea regimului comunist. Această carte i-a adus, în 1996, premiul de onoare al Asociației Internaționale a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români din Washington.
Printre cele mai cunoscute volume semnate de Doina Jela se numără *„Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”*, ecranizat de Lucian Pintilie în filmul *„După-amiaza unui torționar”*, precum și *„Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”*, *„O sută de zile cu Monica Lovinescu”*, dar și romanele *„Villa Margareta”* și *„Efectul fluturelui”*.
Pe lângă activitatea sa literară, Doina Jela a fost o apreciată traducătoare din limba franceză, redactor și coordonator de colecții editoriale, implicându-se activ în promovarea istoriei și a valorilor democratice.
Prin dispariția sa, cultura română pierde o voce importantă, dedicată adevărului istoric și memoriei colective.