„SLOWDOWN” este un concept prin care este promovată practicarea turismului durabil pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional. România și alte opt țări europene colaborează în cadrul acestui proiect pentru a pune în aplicare cele mai bune idei menite să atragă turiști. Șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a explicat ce oportunități există în județul Sibiu și ce înseamnă, mai exact, acest concept.
În luna noiembrie a anului trecut, cei nouă parteneri europeni implicați în proiectul „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional” și-au dat întâlnire în Spania pentru a face schimb de bune practici. Cu această ocazie, programul „Anii Drumeției”, prin care administrația județeană încurajează ecoturismul și a amenajat peste 800 de kilometri de poteci, a fost prezentat partenerilor de proiect.
„Am participat alături de alte opt țări, România fiind a noua țară, la acest proiect, unde fiecare țară a venit și a prezentat câteva idei despre cum implementează în regiunile lor acest concept denumit Slowdown. România a fost prezentă cu proiectul Anii Drumeției, un proiect foarte drag județului Sibiu, care are deja o tradiție îndelungată. Un proiect care și-a propus, în primă fază, să reabiliteze traseele turistice montane omologate, aproximativ 800 de kilometri de trasee turistice. În următoarea fază, proiectul și-a propus să atragă cât mai mulți localnici, dar și turiști din afara județului Sibiu să practice drumețiile în aer liber, să promoveze turismul și gastronomia locală, dar și relațiile între comunitatea locală și cea din afara Sibiului”, a precizat Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu.
Sibiul are o bază solidă pentru „slowdown”
Sibiul are un mare avantaj: are zone montane, zone colinare, râuri și lacuri, transformându-l într-o regiune extrem de atractivă pentru turiști. Tocmai de aceea, în multe locuri din județ programul Slowdown poate fi implementat cu ușurință.
„În județul Sibiu, traseele montane sunt concentrate pe cele trei grupe masive. Avem Crindrel, Lotru și Făgăraș. În fiecare masiv avem destul de multe trasee, toate pleacă de la baza unui sat și se întorc înapoi în sat. Nu avem doar Mărginimea Sibiului, avem și pe Valea Avrigului, la Sebeșul de Sus, Racovița, Avrig, Porumbacu, Cârțișoara, în masivul Lotru avem Tălmăcel, Tălmaciu, Lotrioara, unde avem gospodării care pot implementa programe de genul acesta cu localnicii care să ofere gustări sau să ofere turistului o cazare autentică. În alte țări sunt programe implementate pe partea de e-bike sau de biciclete normale. Și noi avem zone foarte bune, cum e zona Mediașului, care are zone colinare, care pot fi străbătute cu acest mijloc de transport. Județul Sibiu are norocul de a avea râuri, lacuri, zonă montată și zonă colinară – tot ce îi trebuie pentru un turism slow, ca să poți trece prin toate”, a precizat Dan Popescu.
Spre exemplu, în satele din județul Sibiu, de unde încep majoritatea traseelor montane, poate fi implementat un concept de mare succes din Letonia, acolo unde localnicii își deschid curțile pentru turiști, îi poftesc la masă și le oferă cazare.
„Am avut câteva exemple din Letonia, unde au conceptul Home Cafe Days, unde localnicii își deschid curțile, în anumite perioade, iar participanții pot veni să ia masa acolo. Există, desigur, o taxă de participare, dar se pune accentul pe resursele umane și gastronomice locale. Avem foarte multe trasee turistice montane care pleacă de la baza unui sat, merg pe creastă unde avem multe stâne și ferme, iar turistul la plecare tot în sat se va întoarce. Pe durata acestei zile, după un traseu montan de o durată de 4 ore de mers, îmbinăm și această gastronomie locală, unde te oprești, mănânci un bulz, bei un lapte proaspăt – turistul petrece mai mult timp în natură, dar ajută și economia locală”, a explicat Dan Popescu.
În Italia, este derulat un proiect prin care sunt oferite cursuri de fotografie și ture de caiac turiștilor. Și acest poate fi implementat cu succes în județul Sibiu în cadrul „Anii Drumeției”. De altfel, există deja ture dedicate pasionaților de fotografie. „Se poate pune accent mai mult pe partea aceasta, pentru că avem o floră și o faună diversificate”, a arătat directorul Salvamont Sibiu.
Proiectul Anii Drumeției, apreciat de străini
Proiectul „Anii Drumeției” a fost prezentat pe larg în fața participanților din țările partenere în programul Slowdown. Aceștia au apreciat felul în care au fost amenajate și întreținute traseele turistice.
„Au fost foarte plăcut impresionați pentru că avem foarte bine implementat acel ghid de cum ar trebui să se omologheze și să se întrețină aceste poteci. Echipa Anii Drumeției a lucrat foarte mult la acest proiect, implementat încă de la început. A fost respectat cu rigurozitate, iar acest aspect se vede în uniformitatea traseelor. La fel, au văzut că avem un relief foarte diversificat și acum vrem să vedem cum putem să avem acces mai facil persoanelor cu dizabilități în zone accesibile. Avem un proiect de belvedere pe Vârful Bătrâna, ce se va construi acolo și ne gândim cum îl putem face mai ușor accesibil pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, în zonele colinare sunt niște echipamente speciale care pot permite unei persoane cu dizabilități să fie asistată să parcurgă aceste trasee mai ușoare. Au văzut că și noi avem foarte multe PGL-uri (puncte gastronomice locale), că promovăm această idee ca turistul să rămână și să consume local”, a precizat Dan Popescu.