alexandru chituță, tentat să renunțe la conducerea muzeului brukenthal: „este o jignire” (video)

În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă instituția pe care o conduce. Acesta a subliniat problemele financiare grave cauzate de bugetul insuficient alocat de Ministerul Culturii și a exprimat nemulțumirea față de lipsa unui sprijin adecvat din partea autorităților.

video
play-rounded-fill

Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal a susținut în cadrul conferinței de presă faptul că bugetul de la Ministerul Culturii este insuficient pentru ca instituția să funcționeze normal.

„Bugetul Muzeului Național Brukenthal a fost aprobat. Dacă în 2024 am avut o subvenție de 11,237 de lei, anul acesta ni s-a aprobat un buget mai mic, de 11,08 milioane de lei. În același timp, reprezentanții ministerului au dorit să obținem venituri proprii mai mari cu aproximativ 30.000 de euro. Din acest buget, doar salariile reprezintă aproximativ 9 milioane de lei, iar pentru bunuri și servicii ne rămân doar 1,7 milioane de lei, deși în 2024 cheltuielile pentru bunuri și servicii au fost de 1,9 milioane de lei. În acest moment, Muzeul Brukenthal se află în incapacitate de plată a bunurilor și serviciilor. Doar pentru serviciile de pază și curățenie pe 12 luni, cheltuielile vor depăși 2 milioane de lei, în timp ce bugetul alocat pentru acest capitol este de doar 1,7 milioane de lei”, a declarat Alexandru Chituță.

Chituță a adăugat că bugetul alocat nu acoperă nici măcar cheltuielile minime pentru buna funcționare a muzeului, ceea ce reprezintă o jignire atât pentru muzeu, cât și pentru echipa sa de conducere.

„Sunt în poziția de a nu mai semna contractul de management”

Mai departe, managerul Muzeului Brukenthal a vorbit despre situația delicată în care se află și despre posibilitatea de a renunța la funcția de manager. Potrivit acestuia contractul actual urmează să îi expire în perioada Paștelui. „Fiindcă avem multe probleme, poate și comunicarea cu cei de aici este o dificultate pentru mine, deoarece cei din afacerea muzeală mă înțeleg mai bine. Vă spun că, în acest moment, sunt în poziția de a refuza semnarea unui nou contract de management. Poate să vină oricine altcineva să preia această funcție. Desigur, sunt câțiva interesati din diferite medii din Sibiu care urmăresc acest post. Sunt bineveniți”, a spus Alexandru Chituță.

În continuare, acesta a subliniat importanța unui manager competent și a unei echipe bune pentru revitalizarea unei instituții de cultură. De asemenea, Chituță a punctat faptul că Muzeul Brukenthal este una dintre cele mai importante instituții muzeale din România și că alocarea unui buget insuficient reprezintă o lipsă de respect față de aceasta și față de conducerea sa.

„În peste 3 ani de zile, s-a demonstrat că un manager performant, alături de o echipă bună, poate revitaliza o instituție aflată într-o stare de degradare. Consider că un buget care nu acoperă nici măcar cheltuielile necesare pentru o bună organizare și funcționare a Muzeului Brukenthal este o jignire atât pentru muzeu, cât și pentru managerul său. Mi se pare inoportun ca cea mai importantă instituție muzeală din România, atât prin numărul de piese, cât și prin valoarea lor, să nu primească un buget adecvat. Este o jignire faptul că statul român, în 2025, nu alocă suficienți bani pentru funcționarea normală a muzeului, iar directorul trebuie să gestioneze aceste fonduri pentru buna sa operare”, a mai spus acesta.

 

Ultima oră