muzeul astra nu ia măsuri radicale în ciuda scăderii drastice a bugetului. ciprian ștefan: ”nu este ușor. găsim soluții”

În cadrul unei conferințe de presă, managerul Alexandru Chituță a detaliat dificultățile cu care se confruntă instituția pe care o conduce. Una dintre principalele probleme este bugetul redus alocat de Ministerul Culturii. Cu o situație oarecum similară se  confruntă și Muzeul ASTRA, instituție care chiar dacă este în subordinea Consiliului Județean Sibiu, are parte de alocarea unui buget mai mic pentru acest an. 

Bugetul alocat în 2025 este mai mic nu doar pentru Muzeul Național Brukenthal, ci și pentru Muzeul ASTRA, chiar dacă în acest caz vorbim de o finanțare care vine de la Consiliul Județean Sibiu în cea mai mare parte. La rândul său, Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA, a vorbit despre situația similară din cadrul muzeului. Deși și aici bugetul a fost redus, Ciprian Ștefan consideră că instituțiile culturale trebuie să își regăsească resursele printr-o gestionare mai eficientă și prin accesarea tuturor instrumentelor de finanțare disponibile. „Noi suntem într-o situație dificilă din punct de vedere financiar. Am primit cu 2 milioane de lei mai puțin decât necesarul, dar asta nu e o noutate, având în vedere că județul Sibiu a înregistrat o scădere a populației față de ultimul recensământ”, a explicat Ciprian Ștefan.

Directorul Muzeului ASTRA a continuat să sublinieze importanța diversificării surselor de venit și a menționat că veniturile proprii ale muzeului sunt incluse în bugetul total, iar din acestea trebuie să se acopere cheltuielile. „Nu îmi place să mă plâng. La noi, veniturile proprii sunt încadrate în bugetul total din anii anteriori. Din veniturile proprii trebuie să acoperim cheltuielile”, a precizat acesta.

În ciuda provocărilor financiare, managerul a subliniat că Muzeul ASTRA și alte instituții culturale trebuie să aplice pentru proiecte de finanțare, atât la primărie, cât și la Ministerul Culturii, și să caute toate oportunitățile de susținere financiară. „Aplicăm la primărie cu două proiecte, la Ministerul Culturii alte alte proiecte, aplicăm peste tot unde putem. Trebuie să ne obișnuim că acesta va fi viitorul – să facem acțiuni de calitate ca să putem atrage fonduri”, a mai spus Ștefan.

Citește și: Alexandru Chituță, tentat să renunțe la conducerea Muzeului Brukenthal: „Este o jignire” (video)

De asemenea, el a adus în discuție parteneriatele internaționale, exemplificând cu partenerii din Norvegia, care primesc 60% din finanțare de la stat, iar restul trebuie să fie acoperit de către instituțiile partenere. „Peste 10 ani o să fie și România la fel: 40% să îți aduci tu și 60% statul. La Luvru este 50% de la stat și 50% venituri proprii”, a concluzionat Ciprian Ștefan, subliniind nevoia de a învăța să construim proiecte sustenabile pe termen lung.

Printre provocările menționate, Ștefan a vorbit și despre dificultățile de a atrage publicul în condițiile actuale și despre importanța de a fi un manager bun, capabil să găsească soluții și să conducă instituția în direcția cea bună. „Managementul nu este ușor. Trebuie să fim manageri și lideri, să găsim soluții. Este normal să apară frustrarea când vezi că îți este tăiată subvenția”, a spus el.

Referitor la numărul de vizitatori, directorul Muzeului ASTRA a subliniat că, în ciuda provocărilor, muzeul își propune să crească numărul de vizitatori și să atingă 250.000 de plătitori de bilete în acest an, comparativ cu 200.000 în anul anterior. De asemenea, muzeul a stabilit un obiectiv financiar de 6,2 milioane de lei din vânzarea de bilete și abonamente.

 

Ultima oră