tensiuni între parohia evanghelică și muzeul brukenthal. „christmas at the palace”, în pericol să nu se mai țină
N4021

Alexandru Chituță, managerul Muzeului Brukenthal, a ridicat problemele legate de conflictele recente dintre muzeu și Parohia Evanghelică din cauza unor cerințe financiare care nu erau stipulate în contractul de comodat. Într-o conferință de presă organizată miercuri, Chituță a explicat dificultățile întâmpinate în gestionarea acestui contract și a evidențiat blocajele care afectează activitatea muzeului.

În cadrul conferinței de presă de miercuri, Chituță a început prin a explica contextul retrocedării pieselor către Parohia Evanghelică ș neregulile prind acest proces. „Muzeul Brukenthal, așa cum știți, este o instituție unică în România, având un contract de comodat cu Parohia Evanghelică. Anul trecut, după o hotărâre de Guvern, a expirat contractul de comodat pentru Palatul Brukenthal și pentru aproximativ 3.200 de piese retrocedate Parohiei Evanghelice. În prezent, mai sunt aproximativ 70.000 de piese care ar trebui retrocedate, după momentul din 2005. Anul trecut, am propus Parohiei Evanghelice să retrocedăm 8.000 de piese, însă am observat anumite probleme. Retrocedarea s-a realizat pași vioi și îndoielnic. Nu s-au mai făcut anexele. Eu nu sunt de acord să retrocedări chestiunea aceasta până când colegii mei nu verifică piesă cu piesă. Mi se pare normal atunci când dai ceva, mai ales care este acum în bunul statului român, când dai ceva, să știi ce dai”, a explicat managerul muzeului.

video
play-rounded-fill

Pretențiile financiare suplimentare

Una dintre principalele nemulțumiri ale managerului Muzeului Brukenthal este legată de cerințele financiare suplimentare impuse de Parohia Evanghelică. Chituță a declarat că, anul trecut, în locul unui contract de comodat pe un an, s-a propus semnarea unui contract pe cinci ani, însă acesta conținea pretenții financiare neprevăzute. „Am primit un contract de comodat cu pretenții financiare. Sigur, banul este ispititor, iar având în vedere că fondurile proprii ale muzeului sunt în creștere, au apărut și pretenții financiare. De exemplu, s-a dorit ca 90% din veniturile obținute din închirierea spațiilor din Palatul Brukenthal, care sunt gestionate de muzeu, să fie direcționate către Parohia Evanghelică. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, având în vedere că avem un contract de comodat, nu unul de închiriere”, a spus Chituță.

Mai mult, Parohia Evanghelică a solicitat ca 50% din veniturile obținute din vânzările magazinului muzeului să fie redirecționate către parohie, sub pretextul formării unui buget care ar urma să fie reinvestit în Muzeul Brukenthal. „Nu sunt de acord cu acest circuit al banilor. Nu putem lăsa banii să circule în acest mod între diferite instituții din Sibiu, Piața Mare, Piața Huet, și înapoi”, a adăugat managerul muzeului.

De asemenea, Târgul de Crăciun ar putea să nu se mai organizeze în curtea Palatului deoarece Parohia Evanghelică dorește o chirie pentru curtea Muzeului Brukenthal.

Blocajul în discuțiile pentru contractul de comodat

Chituță a subliniat că aceste pretenții financiare suplimentare au dus la un blocaj în discuțiile privind semnarea unui nou contract de comodat. „Muzeul Brukenthal nu este nici SRL, nici societate pe acțiuni, deci nu putem discuta despre pretenții financiare care nu au fost prevăzute. În acest moment, Muzeul Brukenthal nu poate accepta astfel de condiții”, a afirmat Chituță.

De asemenea, managerul muzeului a menționat că, din cauza acestor neînțelegeri, Muzeul Brukenthal întâmpină dificultăți în organizarea de expoziții externe. „Este pentru a doua oară când Parohia Evanghelică refuză ca Muzeul Național Brukenthal să împrumute lucrări din colecția parohială altor instituții. Este o situație total încurcată”, a adăugat acesta.

În contextul acestor dificultăți, Alexandru Chituță a explicat că a trimis o adresă către doamna ministru Natalia Intotero și către prim-ministrul Marcel Ciolacu, solicitând refacerea unei hotărâri de Guvern care să reglementeze mai clar relațiile dintre muzeu și Parohia Evanghelică. „Hotărârea de Guvern care trebuia adoptată acum 19 ani, și pe care am reușit să o realizăm anul trecut, nu a rezolvat toate problemele. Cerem acum să refacem această hotărâre, astfel încât să nu mai apară pretenții nejustificate și alte idei care blochează activitatea muzeului”, a declarat Chituță.

În final, Chituță a afirmat că, dacă Ministerul Culturii și Parohia Evanghelică nu vor înțelege problemele muzeului, va lua în considerare retragerea din funcția de manager al Muzeului Brukenthal. „Cât timp Ministerul Culturii și Parohia Evanghelică nu înțeleg anumite chestiuni ale Muzeului Brukenthal, eu mă retrag. Rămân în instituție pentru o perioadă și invit pe oricine să preia conducerea. Este o invitație generoasă”, a încheiat Alexandru Chituță.

 

Ultima oră