un vulcan din islanda a erupt. oamenii din zonă, evacuați de urgență (foto)
foto Digi24

Un vulcan situat în sud-vestul Islandei a erupt marți dimineață, forțând evacuarea locuitorilor și turiștilor din orașul pescăresc Grindavik și punând în pericol renumitul centru spa Blue Lagoon, informează BBC.

Erupția a generat o fisură de 1,2 km în sol, din care lava portocalie și roșie s-a revărsat cu putere. Zona a fost lovită de mai multe cutremure înainte și după eveniment, iar Oficiul Meteorologic Islandez (IMO) a raportat formarea unui coridor de magmă de 11 km, cel mai lung observat în regiune din noiembrie 2023, transmite Digi24.

Locuitorii, evacuați de urgență

Sirenele de urgență au sunat în zorii zilei, determinând localnicii să își părăsească în grabă casele. Asrun Kristinsdottir, președinta consiliului orașului Grindavik, a declarat pentru BBC că locuia de ani buni în apropierea vulcanului și avea bagajele pregătite pentru o astfel de situație, dar de această dată cutremurele continue au făcut evacuarea mult mai stresantă.

Cu toate acestea, câteva persoane au refuzat să plece, în ciuda avertismentelor poliției. „Oamenii își doresc să fie lăsați în pace în casele lor,” a declarat un fost locuitor, Thormar Omarrson, care deținea o pizzerie în oraș și s-a mutat în 2024, anticipând pericolul.

un vulcan din islanda a erupt. oamenii din zonă, evacuați de urgență (foto)
foto Digi24

Infrastructura, grav afectată

În nordul orașului, o conductă de apă caldă s-a rupt, semn al unor fisuri majore în teren. De asemenea, barajele construite pentru a proteja localitatea au fost parțial depășite de lavă.

Din cauza vântului, experții avertizează că gazele toxice rezultate din erupție se vor deplasa spre nord-est, în direcția capitalei Reykjavik, iar autoritățile monitorizează impactul asupra calității aerului.

Activitate vulcanică intensă în Peninsula Reykjanes

Peninsula Reykjanes a devenit un punct fierbinte al activității vulcanice în ultimii ani, cu mai multe erupții începând din 2021. Ultima perioadă similară de activitate în zonă a avut loc acum 800 de ani, iar erupțiile au durat decenii.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația, în timp ce erupția rămâne activă, dar cu o intensitate în scădere.

Ultima oră