gerul de aprilie ne lasă fără cireșe la sibiu. pomicultor: "nu vom avea nici de gust"
Sursa foto: Facebook/ Livada Rodiana

Cireșii din livezile din județul Sibiu au avut de suferit din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă. Pomicultorii sunt pesimiști și se așteaptă ca anul acesta să nu avem cireșe la Sibiu.

Livezile de pomi fructiferi au fost afectate de schimbările bruște de temperatură. Primul val de frig din această primăvară a lovit în special cireșii, iar nopțile reci, cu temperaturi sub zero grade, au deteriorat mugurii rămași. Astfel, anul acesta se preconizează o recoltă slabă de cireșe la Sibiu, sau chiar deloc.

Livada de la Cisnădie

La Cisnădie, Ioan Jula îngrijește o livadă de pomi fructiferi care se întinde pe o suprafață de 40 de hectare. Întreaga familie se ocupă de întreținerea livezii pentru ca la vară, în Piața Volantă Transilvania, să poată oferi mere, suc de mere și, în sezon, prune și cireșe. Cu privirea orientată spre recolta de anul acesta, pomicultorul stabilit în Cisnădie privește livada cu deznădejde, pomii fiind grav afectați de temperaturile scăzute.

„Totul depinde de specie, dar temperaturile au fost foarte scăzute. La noi, au fost -3 grade Celsius. Florile deschise sunt cele mai afectate. Caisul, piersicul și cireșul au avut de suferit. La Sibiu nu am verificat, dar la noi, la Cisnădie, frigul de acum două săptămâni, când au fost -10 grade și când mugurii erau deja formați și seva circula, a afectat cireșii în proporție de 100 la sută. Am verificat câțiva muguri și cei mai mulți au fost afectați. Anul acesta, cu siguranță, nu vor mai fi cireșe la Cisnădie”, spune pomicultorul Ioan Jula.

De asemenea, pomicultorul menționează că are o livadă tânără, aflată în al treilea an de rodire, cu 20-30 de cireși, care au fost afectați complet de temperaturile scăzute. „Au fost ani în care nu au avut deloc cireșe, din cauza înghețului sau pentru că în perioada înfloririi vremea a fost rece, ploua și nu erau albine pentru polenizare. Anul acesta nu vom avea cireșe nici de gust”, adaugă el.

În ceea ce privește celelalte culturi, Ioan Jula a observat daune semnificative. „Perii au fost afectați în proporție de 50 la sută, iar merii în proporție de 70 la sută. Cele mai afectate au fost formațiunile scurte, cu 80 la sută daune. Totul depinde însă și de vremea de mâine dimineață, dacă va fi la fel de frig”, a mai spus pomicultorul Jula.

gerul de aprilie ne lasă fără cireșe la sibiu. pomicultor: "nu vom avea nici de gust"
Sursa foto: Facebook/ Piața Volantă Transilvania

Livada Rodiana din Șura Mare suferă din cauza frigului

Livada Rodiana din Șura Mare este, de asemenea, afectată de schimbările bruște de temperatură.„Cireșii și perii sunt cei mai afectați de temperaturile scăzute. Caișii au mai fost afectați și săptămânile trecute când a fost scădere bruscă a temperaturilor. Toate culturile care se coc vara sunt afectate, deoarece au apucat să înflorească. Este posibil ca recolta să fie mult mai slabă față de anul trecut sau chiar deloc. Temperaturile de -4 grade sunt destul de reci, iar dacă va fi la fel și la noapte, efectele vor fi mult mai severe. Poate fi doar o rărire biologică, deoarece pomii au mii de flori, și poate mai scapă ceva. În vreo două săptămâni vom ști cu siguranță dacă vor da fructe sau nu. La noi, unii pomi au flori puține, nu sunt în plină floare, deci mai au șanse. Cireșii sunt cu siguranță cei mai afectați”, a declarat Ana Maria Avram de la Livada Rodiana.

Vezi aici vremea la Sibiu în direct!

gerul de aprilie ne lasă fără cireșe la sibiu. pomicultor: "nu vom avea nici de gust"
Sursa foto: Facebook/ Livada Rodiana

Biologul sibian Tiberiu Tioc spune că pomii mai au o șansă doar dacă vremea se încălzește. „Vor avea de suferit când temperatura scade sub zero grade. Pomii de cais și cireș vor forma muguri, dar nu vor fi la fel de mulți, ceea ce va duce la o scădere a cantității de fructe. La plantele din solarii nu este o problemă, iar în natură, dacă frigul nu ține mult timp, este în regulă”, a declarat Tioc.

 

 

Ultima oră