Federația Solidaritatea Sanitară din România a organizat la Cluj o dezbatere pe tema „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?”, o conferință în care s-a discutat preponderent despre felul în care sistemul medical poate să aibă o abordare mai bună în fața acuzațiilor de malpraxis ale pacienților. Senatoarea de Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu, a fost invitată în calitate de membră a Comisiei pentru Sănătate a Senatului.
Sunt pacienții îndreptățiți să se adreseze justiției pentru nemulțumirile lor legate de actul medical sau ar trebui să rezolve această problemă direct cu conducerea spitalelor? Aceasta este una dintre întrebările esențiale pe care medicii din România și le-au pus la Cluj, în conferința organizată de Federația Solidaritatea Sanitară, care are ca membri medici din diferite unități sindicale din țară.
Se protejează excesiv sistemul medical românesc sau ar trebui ca deschiderea către drepturile pacienților să fie mai mare? Cei mai mulți dintre invitații din această conferință au spus destul de clar că sistemul are nevoie de o schimbare de legislație, dar și de o abordare diferită în fața erorilor medicale, care să ajute la câștigarea încrederii pacienților în sistemul medical românesc.
Intervenția senanatoarei Ruxandra Cibu Deaconu care a cerut un dialog mai bun între autorități, personal medical și pacienți a fost primită cu aplauze.
„Stăteam în urmă cu doar câteva zile de vorbă cu un navigator oncologic pentru pacienți, un bărbat trecut el însuși prin drama inevitabilă a acestei boli și care a decis să se pună la dispoziția celor care au aceeași problemă medicală.
Este paradoxal, cumva, că, într-o eră a medicinei moderne, digitalizate, în care România a fost nevoită să intre, mai mult sau mai puțin cu forța, mai avem nevoie, totuși, de navigatori pentru a răzbate prin valurile sistemului medical românesc”, și-a început discursul Ruxandra Cibu Deaconu.
„De fapt, aș putea să numesc întreg personalul medical o armată de navigatori, cu ajutorul cărora pacienții traversează fiecare furtună, mai mică sau mai mare, pe care ți-o aduce o boală.
Da, suntem pe o mare agitată, iar nava asta uriașă pe care ne aflăm cu toții, sistemul medical românesc, pare că are nevoie urgentă de reparații pentru a putea ajunge în siguranță la destinație. Și, da, probabil că simțim încă destul de puternic curentul care ne trage înapoi, către apele tulburi din care încercăm să ieșim de trei decenii”.
Parlamentarul de Sibiu a amintit apoi de problemele de infrastructură ale sistemului medical, de lipsa de autoriazații de funcționare, de nevoia de echipamente, de medicamente, de lipsa de finanțare.
„Încă se mai improvizează, încă se mai rupe dintr-o parte și se repară în cealaltă, în speranța că ziua de mâine va fi mai bună, deși, recunosc, s-a mai investit câte ceva în ultimii ani”.
Și problema medicilor care părăsesc România a fost menționată, pentru că afectează calitatea actului medical. „Avem de tras cu personalul medical, cu medicii care încă cer pe bandă rulantă documentele de echivalare a studiilor, pentru a putea pleca din țară”.
Dar nivelul actului medical a fost și el subliniat. „Ajungem și la felul în care practica medicală nu urmărește întotdeauna scopul pentru care există, acela de a servi pacientul, înainte de orice altceva. Vorbim despre empatie și lipsa ei, despre disciplina corpului medical, care uneori nu există, despre malpraxis și despre felul în care este percepută din afara sistemului eroarea medicală și despre cum reușește sistemul medical, uneori, să se protejeze în exces în fața realităților generate de aceste erori medicale”.
La final, senatoarea Ruxandra Cibu Deaconu a pus accentul pe nevoia de atenție pentru românii care plătesc taxe: „Cei care suferă zi de zi sunt pacienții, adică exact cei care finanțează întreg sistemul și care simt în continuare că acest sistem le întoarce spatele, că le este, de multe ori, refuzat dreptul fundamental la sănătate, iar această frustrare adâncește și mai mult distanța dintre noi și cei pe care ar trebui să îi ajutăm”.
Concluzia subliniată a fost destul de fermă: „Avem nevoie urgentă de schimbări consistente în domeniul abordării malpraxisului. Este momentul să refacem percepția pacienților privind sistemul medical, cu o mai bună legislație și cu mecanisme mai eficiente pentru elucidarea cauzelor erorilor medicale și, bineînțeles, cu o mai bună mediere a acestor situații înainte ca ele să ajungă în justiție”.
„Fiți voi acei navigatori curajoși care reușesc să ancoreze sistemul medical românesc acolo unde ni-l dorim cu toții, în locul care înseamnă medicină modernă, cu performanțe medicale și satisfacție atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical” a mai spus Ruxandra Cibu Deaconu, în încheierea intervenției sale în fața medicilor.