Câștigătorii Galei „Destinația Anului 2025” au urcat luni seară, pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu. Spre deosebire de anul trecut când Sibiul a obținut locul întâi, anul acesta s-a clasat pe locul doi la categoria „Orașe care inspiră”, fiind detronat de orașul Oradea.
În calitatea sa de Destinație a Anului 2024, Sibiul este locația unde s-a desfășurat Gala acestei competiții în care au fost premiate cele mai bune destinații din România și Republica Moldova la fiecare dintre cele 7 categorii de concurs. Anul acesta, în schimb, Sibiul s-a clasat pe locul al doilea la categoria „Orașe care inspiră”, fiind subclasat de orașul Oradea.
Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a luat cuvântul la începutul Galei. „La competiția din acest an am văzut că au participat foarte multe destinații, destinații din România și din Republica Moldova, una mai frumoasă decât cealaltă. Eu, ca membru al juriului, vreau să felicit toți participanții la această competiție și s-a dovedit din nou că atât România, cât și Republica Moldova sunt niște țări superbe și care merită vizitate, pentru că au foarte multe de arătat. Eu pot să confirm pentru că eu sunt o persoană care călătorește mult în România. Îmi place să-mi petrec concediile în România, vizitez tot felul de locuri și destinații și în weekend și România s-a schimbat enorm de mult. Dacă te duci cu ochii deschiși, vezi câte s-au investit și câte s-au schimbat. Este o țară în care poți să petreci concediu, dar în cazul de față să vorbim despre o competiție și competiția ca în orice domeniu, este binevenită. Dincolo de competiție, cred că programul Destinația anului, cu toate evenimentele conexe, poate să ne determine să ne unim forțele pentru a promova întregul potențial turistic al României. Din punctul meu de vedere, este important într-adevăr să avem o strategie națională de promovare, dar și o promovare de jos în sus, pornind de la fiecare destinație cu potențial. (…) În 2004, când strategia de promovare turistică a României era doar un vis frumos, Sibiul a folosit oportunitatea Capitalei Culturale Europene și a înregistrat un „boom” în acest domeniu al turismului. iar turiștii care au venit în România să viziteze Sibiul nu s-au oprit la Sibiu”, a declarat primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor.
Care sunt orașele care inspiră?
Locul trei la categoria „Orașe care inspiră” a fost ocupat de Brașov. Locul 2 a fost ocupat de Sibiu, la competiția Destinația Anului 2025. Orașul câștigător al Destinației Anului 2025 este Oradea.
„Sibiul nu se afla doar incentrul romaniei se află și in centrul atenției. Ne bucuram ca am putut fi gazda unui eveniment atât de important. Primăria Sibiu precum și Consiliul Local Sibiu promovează potențialul turistic al orașului vizionar aparte, aflându-se în peisajul orașelor frumoase din România”, a spus viceprimarul din partea FDGR, Helmut Lerner.
Trofeul primit de orașul Sibiu a fost făcut de sibianul Ioan Tămâian.



Câștigătorii la categoria „Cultură și educație”
Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal, a desemnat câștigătorii la categoria „Cultură și educație”. Locul 1 a fost câștigat de Complexul Muzeal ASTRA Sibiu, Castelul Bran din județul Brașov a ocupat locul 2, iar Castelul Corvinilor din județul Hunedoara s-a clasat pe locul al treilea.
„Mă bucur să fiu aici și să reprezint Muzeul Astra într-una dintre cele mai frumoase competiții pe care le câștigăm în ultima vreme. Vă transmit mulțumirile din partea întregului colectiv. Muzeul a demonstrat că o cultură bine dezvoltată poate construi comunități care se leagă între ele, conectând ruralul de urban. Muzeul Astra nu face decât să trimită turiștii spre fiecare dintre localitățile și satele minunate pe care le avem în colecții, contribuind la iubirea României, atât cu latura sa modernă, cât și cu tradițiile, cu rădăcinile și cu aripile sale.”, a spus Mirela Iancu, director marketing la Muzeul Astra”, a spus Mirela Iancu, director marketing la Muzeul Astra.
Brambura Park, fruntașă la categoria „Distracție și aventură”
La categoria „Distracție și aventură”, Brambura Park Avrig, din județul Sibiu, s-a clasat pe locul al treilea. Tot pe locul al treilea s-a clasat și Complexul Agrement Ariniș. Câștigătorul acestei categorii este Dino Parc, Râșnov, iar locul doi a fost ocupat de Mini Transilvania, Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.
Premiu important pentru Biertan
La categoria „Sate de poveste”, pe locul trei s-a clasat satul Breb din Maramureș și Biertan din județul Sibiu. Satul Biertan a fost premiat și anul trecut la Gala Destinația Anului. „Mulțumesc pentru premiu. Unii zic ca satul Biertan este unul dintre cel mai frumoase sate din Transilvania, eu zic că este cel mai frumos sat din Transilvania”, primarul Biertan.
Pe locul 2 s-a clasat Mila 23, Tulcea, iar premiul cel mare la această categorie a fost câștigat de satul Rimetea din județul Alba, aflat la prima participare la Destinația Anului.
Destinațiile anului la categoria „Tărâmuri fermecate”
Colinele Transilvaniei au obținut locul trei la categoria „Tărâmuri fermecate”. „Mulțumim foarte mult. Înseamnă enorm pentru noi pentru că suntem totuși o destinatie nouă. Cred că suntem un exemplu de cum să faci turism in afara granițelor administrative”, a spus fondatoarea proiectului Colinele Transilvaniei.
Locul 2 este ocupat de Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, iar câștigătoarea acestei categorii a fost Delta Dunării, Tulcea.
Câștigătorii categoriei „Balneo-Climaterice”
În cadrul categoriei „Balneo-Climaterice” din cadrul competiției, locul 1 a fost câștigată de stațiunea Sărata din Mureș, locul 2 a fost obținut de Băile Felix, iar pe locul 3 s-a clasat Vatra Dornei.
Premiul „Cea mai bună promovare” pentru Via Transilvanica
Pe locul al treilea s-a clasat proiectul România atractivă, pe locul al doilea Târgul de Crăciun din Craiova, iar premiul cel mare a fost obținut de Via Transilvanica.
La evenimentul destinat Galei „Destinația Anului” au participat și personalități importante ale comunității sibieni, printre care primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, deputatul de Sibiu, Raluca Turcan, Adrian Bibu, directorul Teatrului Național Radu Stancu, Constantin Chiriac și Teodor Birț, administratorul public al Sibiului, directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță.
În cursa pentru „Destinația Anului 2025” la categoria „Orașe care inspiră” au concurat orașele Brașov, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Târgu Neamț și Timișoara. Reamintim că Municipiul Sibiu a fost desemnat Destinația Anului 2024 în România, atunci când distincția a fost decernată în cadrul unei Gale avută loc în Capitală la Ateneul Român.
Citește și: Sibiu desemnat Destinația Anului 2024 în România. Am ocupat primul loc!