lista cu abatoarele autorizate în sibiu pentru sacrificarea mieiilor de paște. dsv a făcut controale și în piețe

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, autoritățile din județul Sibiu au luat măsuri suplimentare pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și protejarea sănătății publice.

DSVSA Sibiu a implementat controale riguroase, în conformitate cu reglementările Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a asigura siguranța produselor alimentare de pe piață.

Abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor
Pentru a evita riscurile de sănătate, DSVSA Sibiu a informat autoritățile și asociațiile de crescători de animale despre opțiunea de a solicita autorizații pentru centrele de tăiere temporare de miei. Totuși, nu au fost depuse astfel de solicitări. În schimb, proprietarii de animale pot sacrifica miei în abatoarele autorizate din județ, care respectă toate normele de igienă și siguranță sanitar-veterinară. Iată lista abatoarelor autorizate în județul Sibiu:

SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara

SC TRANS AGAPE SRL – Daia

IF FLERAȘ – Bungard

SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod

SC FEVA MED SRL – Mediaș

SC NICMAR SRL – Rășinari

SC SEBA PROD SRL – Orlat

Aceste abatoare sunt monitorizate constant de DSVSA Sibiu pentru a asigura respectarea standardelor sanitar-veterinare.

DSVSA Sibiu a realizat controale amănunțite pentru a verifica respectarea normelor sanitare pe întregul parcurs al procesului de sacrificare, transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare. Între 18 martie și 10 aprilie 2025, au fost sacrificați 3.831 de miei, iar 35.861 de capete de ovine au fost examinate clinic de medicii veterinari. Carcasele de miei sunt transportate în condiții corespunzătoare, iar etichetarea produselor este realizată conform reglementărilor, pentru a asigura trasabilitatea acestora.

Verificări și sancțiuni aplicate în magazine și piețe
În cadrul controalelor, DSVSA Sibiu a verificat unități comerciale de toate tipurile, inclusiv supermarketuri, piețe, abatoare și unități de procesare a cărnii. S-au identificat unele nereguli legate de depozitarea, ambalarea și etichetarea produselor alimentare, precum și de igiena unităților de procesare. În urma acestor constatări, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 118.400 lei, precum și 12 avertismente. Controalele au vizat și transportul cărnii, asigurându-se că mijloacele de transport sunt autorizate și igienizate.

Controale și în ferme. S-au dat amenzi
Pe lângă controalele legate de siguranța alimentară, DSVSA Sibiu a întreprins acțiuni pentru prevenirea răspândirii bolilor infecțioase periculoase, precum Febra Aftoasă și Pesta Rumegătoarelor Mici. În acest sens, au fost controlate 38 de ferme de ovine, 55 de ferme de bovine și 8 de porcine, pentru a verifica respectarea normelor de identificare, înregistrare și circulație a animalelor. Ca urmare a acestor controale, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 22.800 lei.

Pentru a răspunde prompt solicitărilor și sesizărilor cetățenilor, DSVSA Sibiu a stabilit un program de permanență, inclusiv în weekenduri. Consumatorii care observă nereguli în procesul de sacrificare sau comercializare a produselor alimentare pot contacta autoritățile la numerele de telefon: 0269 223069 / 0269 223314 sau prin e-mail la office-sibiu@ansvsa.ro.

Ultima oră