Meteorologii sibieni avertizează că, începând de joi și până luni, în masivele Făgăraș, Bucegi și Călimani, la altitudini de peste 1.800 de metri, există risc însemnat de producere de avalanșe, de gradul trei din cinci.
Potrivit Buletinului nivometeorologic emis de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, stratul de zăpadă de la altitudine este compus din zăpadă pulver recent depusă, în general între 25 și 35 de centimetri, sub care se află un strat vechi, înghețat. Vântul puternic din ultimele zile a dus la formarea unor depozite de zăpadă care depășesc 60–80 cm, dar și a unor plăci de vânt instabile.
„Stratul superior și plăcile formate pot aluneca cu ușurință peste stratul înghețat, favorizând declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari, mai ales pe pantele înclinate cu acumulări consistente. În unele cazuri, avalanșele pot coborî chiar și sub 1.800 de metri. Riscul va fi amplificat inclusiv la supraîncărcări mici”, au transmis meteorologii.
De duminică, odată cu încălzirea vremii, stratul superior de zăpadă se va umezi, ceea ce va crește riscul declanșării avalanșelor de topire.
La altitudini mai joase, sub 1.800 de metri, riscul este redus, de gradul 1.
Temperaturile minime prognozate în zona montană pentru noaptea de 10 spre 11 aprilie sunt cuprinse între -18 și -12 grade Celsius.
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la stațiile meteo montane este de 124 de centimetri, la Vârful Călimani.
Turiștii și pasionații de drumeții sunt sfătuiți să evite traseele de creastă și să se informeze constant din surse oficiale înainte de a pleca la drum.