Se știe în sfârșit pe unde o să treacă autostrada Sibiu – Pitești. Va costa 1,6 miliarde de euro
FOTO arhivă

tunel autostradaDupă ce s-au făcut tot felul de speculații legate de traseul viitoarei autostrăzi dintre Pitești și Sibiu, în sfârșit se știe oficial pe unde va trecere aceasta. Costurile pentru amenajare sunt estimate la 1,6 miliarde de euro.

După ce inițial s-au pus în dezbatere mai multe trasee pentru o autostradă spre vest, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a decis în cele din urmă traseul Pitești Sibiu. Hotărârea a fost luată mai ales datorită grevelor angajaților de la Dacia Mioveni care susțineau ca va ajuta economia țării dar și dezvoltarea companiei Dacia. Membrii Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD) sunt de părere că autostrada Pitești-Sibiu va genera foarte multe locuri de muncă dar le va consolida și pe cele existente, și sunt de părere că această tergiversare de a demara lucrarea conduce la ideea că ar fi și alte interese mai importante decât această lucrare, anunta ro.blastingnews.com.
Între anii 2014 și 2016 au fost organizate trei mitinguri de amploare la Dacia, cu scopul de a grăbi construcția autostrăzii Pitești-Sibiu, ultimul fiind organizat în luna martie a anului curent.
Termenul de finalizare a lucrărilor va fi în anul 2021, dar sperăm că va deveni funcțională la data stabilirii și că lucrările nu vor întârzia, așa cum fac de obicei cei de la CNADNR.

Se știe în sfârșit pe unde o să treacă autostrada Sibiu – Pitești. Va costa 1,6 miliarde de euro

Costuri enorme
Autostrada Pitești Sibiu costă cel puțin 1,6 miliarde euro și va fi destul de complexă: va avea șapte tunele și aproape 120 de poduri și viaducte. Primul tronson va fi o şosea de mare viteză între Piteşti şi Curtea de Argeş, unde vor fi construite 14 poduri, iar pe ultimii 15 kilometri dintre Boiţa și  Sibiu, vor fi ridicate 12 poduri şi viaducte.
Constructorii se așteaptă că vor apărea și probleme serioase în ceea ce privește terenul, mai ales că primarii din unele localităţi din traseul autostrăzii susțin că au o problemă foarte serioasă cu alunecările de teren, mai ales în apropierea satelor Pripoare şi Poiana.
În demararea unui proiect așa complex este nevoie să se cunoască foarte bine tipul de teren unde construieşti, dacă există probleme de mediu, cele de ordin social, dar și toată partea de exproprieri.

Traseul
Se va pleca de la capătul Autostrăzii A1 Bucureşti-Piteşti, continuând către Curtea de Argeş pornind de acolo către nodul rutier la Tigveni care se va intersecta cu DJ 678A, (drumul județean leagă în prezent localitatea Curtea de Argeş de orașul Râmnicu-Vâlcea). Dinspre Nord, din satul Văleni, traseul autostrăzii cotește către Vest, pentru a fi construite două tuneluri, după care traseul intră pe Valea Oltului, la Călimăneşti, traseu care va lega şi Râmnicu-Vâlcea la autostradă. Valea Oltului va avea cea mai lungă succesiune de tuneluri, cel mai mic având 600 m, iar cel mai mare 2.800 de metri. Lângă localitatea Racoviţa va fi următorul nod rutier, apoi drumul continuă pe Valea Oltului până la Boiţa (aici va fi construită în viitor legătura cu autostrada Făgăraş-Sibiu). Următorul nod rutier va fi la Veştem și se va intersecta cu actualul drum Sibiu-Braşov, după care se va realiza conexiunea cu actuala centură a Sibiului construită deja.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Pripoare si Poiana NU SUNT pe traseele prin Calimanesti (erau 2). Fiecare oficial declara altceva. Ar fi bine ca macar sa faca capetele pana in 2020 asa cum au declarat.