Sibiul și-a depus dosarul de candidatură pentru Regiune Gastronomică Europeană 2019
Foto Arhivă

Dosar candidatură Regiune GastronomicăRegiunea Sibiu a depus dosarul de candidatură pentru obținerea statutului de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019. În dosarul de candidatură este precizat și bugetul estimat al programului pentru perioada 2017-2019, în valoare totală de 8.659.200 EURO.

Definirea Regiunii Sibiu. În prezent Regiunea Sibiu, care a aplicat pentru statutul de Regiune Gastronomică Europeană 2019, este alcătuită din municipiul Sibiu, municipiul Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor. În total acestea alcătuiesc o suprafață de 5.432 km2, cu peste 460.000 de locuitori și peste 300.000 de hectare de suprafață agricolă.
”E o şansa extraordinară de a întări prin gastronomie legături existente şi de a crea altele noi, în contextul unui parteneriat european. Oferă regiunii noastre ocazia de a pune în valoare mozaicul gastronomic rezultat aici din conviețuire multi-etnică de-a lungul secolelor, cu mare potenţial de atracţie turistică. Hrana sănătoasă reprezintă un liant între mediul urban și cel rural, pentru că oamenii din judeţul Sibiu sunt în căutarea ei, atât în calitate de producători, cât şi de consumatori, lucru dovedit de succesul multor iniţiative culinare ale instituţiilor de interes judeţean. O recunoaştere importantă a venit deja în 2015 din partea Comisiei Europene care a acordat zonei Mărginimea Sibiului titlul de „Destinaţie europeană de excelenţă pentru turism şi gastronomie; iată deci o direcţie de dezvoltare în care merită investit.”, spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
“Este un program ambițios pentru că nu implică o singură entitate, ci mai multe instituții care vor lucra împreună pentru un program de care va beneficia întreaga regiune și deci reprezintă un exercițiu important al colaborării interinstituționale în folosul comunității. Beneficiile principale pe care le anticipăm sunt în primul rând de ordin economic, prin încurajarea producătorilor și afacerilor locale în domeniul producerii hranei și în domeniul culturii gastronomice ca motor de dezvoltare. Obiectivele secundare ale programului sunt în domeniul turismului și sănătății comunității. Sper că acest program va fi un impuls bun pentru regiune, dar acest lucru depinde de toți actorii implicați în implementarea sa, inclusiv de comunitate”, afirmă Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.Dosar candidatura Regiune Gastronomică 2
Dosar depus luna trecută
Dosarul de candidatură a fost depus la sfârșitul lunii iulie la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT), organismul care administrează platforma Regiune Gastronomică Europeană. Acest dosar conține o scurtă prezentare a regiunii, cu evenimentele care au loc an de an în domeniul gastronomiei, dar și obiectivele, ariile de interes, produsele gastronomice specifice zonei și câteva dintre programele pe care regiunea Sibiu și le propune în acest moment pentru anul 2019, când dorește să poarte titulatura de Regiune Gastronomică Europeană.

Sibiul și-a depus dosarul de candidatură pentru Regiune Gastronomică Europeană 2019

Buget de peste 8,6 milioane euro
În dosarul de candidatură este precizat și bugetul estimat al programului pentru perioada 2017-2019, în valoare totală de 8.659.200 EURO. Acesta este format în majoritate din finanțările acordate de Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Primăria Mediaș prin agendele culturale și agenda comunității a Municipiului Sibiu. De altfel, în anul 2019 agendele culturale cofinanțate de cele trei entități menționate vor fi alcătuite  din proiecte din domeniul culturii gastronomice. Bugetul este completat și prin cotizațiile pe care partenerii în acest proiect le vor plăti Asociației care va gestiona programul Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019.
De altfel, în documentul programatic depus se precizează faptul că și acum în regiunea Sibiu au loc pe tot parcursul anului diverse festivaluri și manifestări de cultură gastronomică, acestea fiind enumerate ca dovadă că gastronomia a fost și este un punct forte ale zonei. Dosar candidatură Regiune Gastronomică 3
Obiectivele generale ale Programului au fost de asemenea stabilite prin acest dosar de candidatură:
–    „STIMULAREA DEZVOLTĂRII ECONOMICE SUSTENABILE prin exploatarea patrimoniului gastronomic al regiunii și abordarea integrată a comunităților locale, educației, culturii și mediului de afaceri”. Cu alte cuvinte, se dorește dezvoltarea economică a regiunii prin utilizarea tradiției sale culinare și prin producția de alimente, dezvoltarea afacerilor mici care să aducă prosperitate comunității, dar și educarea locuitorilor în sensul valorificării acestui potențial.
–    „CONSOLIDAREA IDENTITĂȚII GASTRONOMICE A REGIUNII în context european prin implicarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice în rândul populației”. Regiunea Sibiului are deja o identitate din punct de vedere al tradiției gastronomice și din punctul de vedere al produselor.
–    „CONTRIBUȚIA directă pentru asigurarea pe termen lung a securității alimentare, dezvoltarea măsurilor de adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice și mentenanța rezilienței comunităților locale”. Obiectivul îndreptă programul și spre viitor. Resursele de hrană de calitate sunt limitate, iar un consum responsabil al acestora contribuie la asigurarea viitorului comunității. Regiunea Sibiului are avantajul unor resurse importante în prezent, dar sunt necesare măsuri pentru asigurarea continuității lor.

Aceste obiective sunt detaliate în ariile de interes ale Programului, specificate și acestea în dosarul de candidatură, în următoarele domenii:
•    Cultură și diversitate gastronomică
•    Legătura urbanului cu ruralul
•    Educație și sănătate
•    Sustenabilitate
•    Susținerea IMM-urilor
•    Agenda digitală

Partenerii care vor gestiona acest program din partea regiunii Sibiu sunt: Consiliul Județean Sibiu împreună cu Primăria Municipiului Sibiu, Municipiul Mediaș, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.
În plus, peste 80 de instituții publice, instituții culturale, firme și asociații cu profil gastronomic din Sibiu și din întreg județul și-au declarat susținerea pentru acest program.
Următorul pas va fi analiza dosarului Sibiului de către specialiștii Institutului menționat. Apoi în 30 septembrie Sibiul își va susține candidatura, în cadrul unei vizitei în regiune a reprezentanților IGCAT. Practic, regiunea Sibiu va afla cel mai târziu la sfârșitul acestui an dacă va purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019.

Ultima oră

Comentariul meu