Bullying-ul în școli, discutat la Teatrul Gong, împreună cu psihologul Mihai Copăceanu
Foto Dragoș Dumitru

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă miercuri, 7 martie și vineri, 9 martie, de la orele 18:00, spectacolul „Wanda” în regia lui Radu Apostol. Ambele reprezentații vor fi urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A) pe tema bullying-ului în școală.

„Această sesiune e un exercițiu ce își propune să ușureze comunicarea dintre copii și părinți, dar și o mai bună înțelegere a spectacolului nostru. Pornind de la povestea prezentată pe scenă, încercăm să stimulăm un dialog care să deschidă o poartă spre empatie și solidaritate.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

Bullying-ul în școli, discutat la Teatrul Gong, împreună cu psihologul Mihai Copăceanu

Pornind de la romanul „O sută de rochii” de Eleanor Estes, Mihaela Michailov și Radu Apostol au creat un scenariu captivant, ce surprinde o poveste impresionantă despre sărăcie, xenofobie și marginalizare din perspectiva unor copii. În centrul acestei povești se află Wanda Petronski, o fetiță de origine poloneză, care e ridiculizată de colegii ei pentru că poartă în fiecare zi aceeași rochie albastră. Wanda pretinde că are o sută de rochii acasă, dar cu toții știu că nu e așa și nu se opresc să o umilească. Iar când vor realiza că ar trebui să își ceară scuze, va fi deja prea târziu. Montarea lui Radu Apostol explorează puterea cuvintelor și atitudinilor, punând sub lupă resorturile ce stau la baza unor reacții colective. „Povestea lui Eleanor Estes, atât de frumos tradusă de Lavinia Braniște are la bază o întâmplare reală. Autoarea, copil fiind a asistat impasibilă la o suită de acțiuni de hărțuire a unui copil polonez, emigrat cu familia sa în Statele Unite.”, completează regizorul spectacolului. În 2007, romanul autoarei americane a fost inclus în „Top 100 Cărți pentru Copii” al Asociației Naționale pentru Educație din SUA.

Producția Teatrului „Gong” din Sibiu este recomandată adolescenților cu vârsta peste 10 ani. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și jumătate și îi reunește în distribuție pe actorii Anton Balint, Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Paul Bondane, Barbara Crișan, Sebastian Gîlca, Raluca Pavel, Adrian Prohaska și Alexandra Ioana Șerban.

Cele două sesiuni de întrebări și răspunsuri vor fi moderate de Andrei Șerban, doctor în Filologie, cronicar literar și colaborator al unor festivaluri internaționale de film și scenaristică. Dezbaterea de după reprezentația programată vineri îl va avea ca invitat special pe bine cunoscutul psiholog sibian, Mihai Copăceanu. Toți actorii distribuiți în spectacol vor participa la ambele sesiuni de întrebări și răspunsuri, astfel încât spectatorii să poată afla mai multe detalii despre personaje sau lucrul la această producție.

Accesul publicului la aceste evenimente se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului (miercuri – vineri 11:00 – 18:00, sâmbăta 10:00 – 18:00, duminica 10:00 – 14:00), precum și online (teatrulgong.ro, myticket.ro). Prețul unui bilet este de 9 lei, tarif unic.

WANDA
DRAMATIZARE ȘI ADAPTARE de Mihaela Michailov și Radu Apostol, după „O sută de rochii” de Eleanor Estes, traducerea de Lavinia Brăniște
REGIA: Radu Apostol; SCENOGRAFIA: arh. Gabi Albu; COREGRAFIA: Silvia Călin; MUZICA: Sebastian Androne; ILUSTRAŢII: Alexandra Stoica; GRAFICA & VIDEO MAPPING: Daniel Gheorghiu; DOCUMENTARE: Corina Găgeanu; în DISTRIBUȚIE: Anton Balint, Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Paul Bondane, Barbara Crișan, Sebastian Gîlca, Raluca Pavel, Adrian Prohaska, Alexandra Ioana Șerban;
spectacol recomandat celor cu vârsta peste 10 ani
durata: 1h 30 min (fără pauză)
preț bilet: 9 lei (tarif unic)

 

Ultima oră

Comentariul meu