Vremea de Crăciun și Revelion. Anunțul meteorologilor
FOTO arhivă

Meteorologii au actualizat prognoza pentru luna decembrie. În linii mari valorile termice se vor încadra în limitele perioadei. 

Săptămâna 03.12.2018 – 10.12.2018

Vremea de Crăciun și Revelion. Anunțul meteorologilor

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile intracarpatice şi la munte, iar în extremitatea sudică a ţării acestea se vor situa uşor sub cele normale. În restul teritoriului temperaturile vor fi în general apropiate de cele specifice la această dată. Cantităţile de precipitaţii estimate a se înregistra în această săptămână vor fi mai ridicate decât cele normale ale perioadei, excedent ce va fi mai pronunţat în nord-vestul teritoriului. În restul ţării regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel climatologic normal pentru această perioadă.

Săptămâna 10.12.2018 – 17.12.2018

Temperatura aerului va avea valori în general în jurul mediilor climatologice ale intervalului, posibil uşor mai ridicate în vestul, nord-vestul şi centrul ţării. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal al perioadei, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 17.12.2018 – 24.12.2018

Temperatura aerului va avea valori în apropiate de normele climatologice ale acestei săptămâni în regiunile estice, sudice şi sud-estice. În restul ţării valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice perioadei. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în sudul, estul şi sud-estul ţării, iar în rest va fi apropiat ce cel normal al acestei săptămâni.

Săptămâna 24.12.2018 – 31.12.2018

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele normale, specifice perioadei, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii estimate a se înregistra în acest interval vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, pe întreg teritoriul României.

Caracterizarea climatică a lunii decembrie

Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6ºC faţă de ultima lună de toamnă. Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafeţe mai extinse doar în sudul şi în vestul ţării precum şi în Dobrogea astfel: cele mai mari, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului şi Depresiunii Oraviţa, iar cele cuprinse între 0 şi 2ºC caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile şi câmpiile din vestul ţării. Valori negative, -2 … 0ºC se regăsesc în Moldova, centrul Podişului Transilvaniei, Maramureş, Dealurile Subcarpatice precum şi la altitudini mai joase din Carpaţii Occidentali. Temperatura scade la circa -4 … -2ºC în depresiunile din estul Transilvaniei.

Minime absolute în România

În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare în Carpaţii Orientali, dar şi în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6ºC. Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20ºC, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc. Temperatura minimă absolută din decembrie în România este -34,5ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998. La Bucureşti, minima absolută este de -26,4ºC, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret. Chiar şi în decembrie, dar mai rar, pătrund până în zona ţării noastre mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice. Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4ºC şi a fost înregistrată la Câmpina în data de 5 decembrie 1985. La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 ºC înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903. Regimul precipitaţiilor este caracterizat de cantităţi medii lunare mai ridicate în partea vestică a ţării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană şi mai scăzute, în medie cu 10 – 20 l/m2 , în cea estică.

Sursa www.adevarul.ro

 

Ultima oră

Comentariul meu