Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Sibiu – Ce îi atrage pe turiști
FOTO agerpres.ro

Turiștii au fost dintotdeauna atrași de locurile minunate pe care le pot vizita în județul Sibiu. De la peisaje de basm și până la mâncare tradițională, aceștia sunt fascinați de frumusețea județului ascuns în inima Transilvaniei.

Chiar dacă anotimpul rece nu pare a fi așa prietenos, turiștii sunt curioși să vadă la ce activități pot lua parte chiar și iarna, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile din preajma sărbătorilor.
În Mărginimea Sibiului, sărbătorile de iarnă au o importanță deosebită pentru localnici. Atât bătrânii, cât și tinerii, păstrează încă vii, de sute de ani, tradițiile și obiceiurile, care „ademenesc” anual turiști.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Sibiu – Ce îi atrage pe turiști

Ziua de Ignat, importantă pentru localnicii din Mărginimea Sibiului
Deși nu se mai sărbătorește ca în trecut, ziua de Ignat este importantă pentru tradiția locului. Pe vremuri, în ziua tăierii porcului, nimeni nu muncea nimic altceva. Se spunea, pe atunci, că cei care nu au un porc mare și gras de Crăciun, nu au cunoscut fericirea. În zilele noastre însă, foarte puține gospodării sărbătoresc ziua Ignatului, deoarece mulți aleg să taie porcul înainte cu două săptămâni de sărbători. Astfel reușesc mult mai bine să facă preparatele din porc, îndeosebi pe cele care trebuie să le pună la afumat, cum ar fi cârnații proaspăt afumați, slănina, mușchiul afumat sau caltaboșul.

Cetele de Juni colindă satele din Mărginime
Ceata Junilor este un obicei prezent în apropae toate localitățile Mărginimii Sibiului, mai puțin în Poiana Sibiului. Cetele se formează încă de la Sfântul Nicolae, iar organizarea lor diferă de la un sat la altul. Tradiția începe încă din seara de Ajun, atunci când cetele colindă toate casele satului, îmbrăcați în costume populare. Aceștia încep cu urările la casa primarului și a preotului, după care merg din casă în casă.

Un alt eveniment important pentru localnici are loc în 28 decembrie, la Săliște, și anume „Întâlnirea cetelor”. Junii și junesele din întreg județul se adună laolaltă și, îmbrăcați în costume tradiționale, țesute special pentru ziua aceasta, încep să danseze și să se vedelească pe cântece tradiționale. Potrivit sibiu-turism.ro, e o sărbătoare a bucuriei, un adevărat spectacol al portului popular atât de diversificat. Timp de patru săptămâni Cetele de Juni răspândesc cu bucurie, joc şi voie bună vestea Naşterii Domnului şi trecerea la noul an.

„Craii” și „Irozii”, într-o scenetă religioasă, la Biserică
Cu siguranță turiștii sunt fascinați de felul în care tinerii sibieni pun în scenă colindele. De exemplu, în prima zi de Crăciun, la Biserică, este interpretată scena Nașterii Domnului. Îmbrăcați în cotume populare, cu coifuri pe cap și săbii în mâini, craii aduc bucurie și emoție în sufletele tuturor celor prezenți. Emoția vine mai ales din mesajul plin de însemnătate pe care îl are sceneta religioasă.

La Jina, localnicii „îngroapă” anul
Un eveniment cu totul deosebit se petrece la Jina. La miezul nopții, chiar în centrul comunei, junii ies și încep un întreg ceremonial de îngropare a anului ce a trecut. Tinerii poartă pe umeri un sicriu plin cu paie și zdrențe, după care îi dau foc pentru a alunga duhurile rele și tot ce nu a fost bun în anul ce tocmai a trecut. Apoi, anul nou este întâmpinat cu jocuri, cântece, dar și focuri de artificii.

„Udatul Ionilor”, ultimul pe lista obiceiurilor de iarnă
De Sfântul Ion, în localitatea Tălmăcel, are loc obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În data de 7 ianuarie, toți cei care poartă numele de Ion sau Ioana ori derivate ale acestor nume, sunt scufundați în râul din localitate. Deși mercurul din termometre indică, de cele mai multe ori, temperaturi sub zero grade, localnicii sunt curajoși și intră în apa rece ca gheața. Totul se întâmplă într-o atmosferă plina de tradiții, la fața locului fiind prezenți primarul și preotul satului. Semn de sărbătoare este și faptul că tinerii pregătesc care alegorice, iar caii sunt împodobiți cu zurgălăi, fiind însoțiți de lăutari.

Sute de turiști vin, în fiecare an, în satele din Mărginimea Sibiului, fiind impresionați de tradiția locurilor, de dansurile populare, de costumele frumos țesute, dar și de fericirea pe care localnicii o emană. Deși s-ar crede că această zonă are o frumusețe doar vara, ei bine, iarna totul pare ca de basm. Iar atmosfera devine și mai specială atunci când fulgii de nea încep să acopere pământul.

Ultima oră

Comentariul meu