Dan Cobuz, fost pilot militar la Unitatea de Elicoptere din Sibiu, desființată în urmă cu 16 ani, ajută, în prezent, la închegarea visurilor celor care ajung la Aerodromul Măgura din Cisnădie. Este instructor de zbor și, pe lângă faptul că instruiește viitorii piloți, face plimbări cu avionul în jurul Sibiului.
Din 1998 „bâzâie” deasupra județului Sibiu
Dan Cobuz, fost pilot militar, a ajuns la Sibiu, din Moldova, încă din anul 1998. S-a mutat în Ardeal ca urmare a restructurării armatei, astfel că, de 21 de ani, a reușit să fie un om al locului. Este stabilit de atunci cu familia și, privind la toți anii ce-au trecut, este mândru de realizările sale.
„Eu am fost pilot militar la Sibiu, a fost o Unitate de Elicoptere. În fiecare zi bâzâiam prin cartierele orașului și am zburat, practic, până în 2002, atunci când s-a desființat baza de elicoptere de aici și a fost mutată la Câmpia Turzii. După care a trebuit să fac naveta. Am rămas în continuare la Sibiu cu familia și cu tot ceea ce înseamnă casă”, povestește Dan Cobuz.
La un moment dat însă, când au fost îndeplinite condițiile de a trece în rezervă, a rămas cu totul la Sibiu. Dar fiindcă dorea să exploateze experiența de zbor adunată in 22 de ani a făcut trecerea de pe elicoptere pe aparatele ultraușoare, realizând ulterior și cursul de instructor pe avion și pe motodeltaplan. Din toată această pasiune a înființat o școală de zbor la Aerodromul Măgura unde face, în afară de cursuri de pilotaj, zboruri de agrement pentru promovarea aviației și a profesiei de pilot.
Cursuri de pilotaj și zbor de agrement
„Activitatea mea acum este, în primul rând, de a face școală de zbor cu cei care doresc să obțină licență pe astfel de aparate. În plan secundar, dacă există solicitări de zbor de agrement, se pot face și acelea. În perioada asta am doi elevi la instructaj, am avut și mai mulți, dar vin în serii, se termină și apoi își iau licența. Acum au aparatele lor aici în hangar și zboară singuri. Cei care doresc să zboare de plăcere o pot face in orice sezon, în orice zi a săptămânii, dar solicitările sunt, în general, vara și în zilele de weekend”, spune Dan Cobuz.
Fiind, totodată, și administratorul Aerodromului Măgura, Dan Cobuz a organizat, în vara anului trecut, două evenimente interactive pentru micuții fascinați de „vrăbiuțele” ce se înalță spre cer. Pe 1 iunie, de Ziua Copiilor, a avut loc un eveniment la care mulți sibieni au luat parte. Copiii au fost însă cei mai fericiți, datorită faptului că le-au fost pregătite tot felul de activități, atât de zbor, cât și la sol. Apoi, pe finalul verii, în luna august, a avut loc încă un eveniment similar.
Școli de zbor în țară, la Vatra Dornei și Onești
Dan Cobuz nu s-a limitat doar la Sibiu și a vrut să le ofere o bucurie și altor români.
„Am, totodată, cursuri de zbor și în alte locații. La Vatra Dornei la Aerodromul Floreni și la Onești, lângă Bacău. La Vatra Dornei am doi elevi, iar la Onești am trei elevi. La Onești am activitate de ”campanie” ca să zicem așa, in sezonul cald. Cei de acolo îmi asigură cazarea direct pe aerodrom (la o rulotă confortabilă) și am organizate condițiile necesare atât pentru zbor cât și pentru pregătirea teoretică, iar la Vatra Dornei avem o casă închiriată in regim permanent. Practic, cam jumătate din an o petrec la Sibiu, iar cealaltă jumătate acolo”, spune Dan Cobuz. Astfel, din anul 2010, de când s-a ivit ocazia să fie instructor acolo, pendulează între Sibiu și cele două locații.
Astfel, din anul 2010, de când s-a ivit ocazia să fie instructor acolo, pendulează între Sibiu și cele două locații.
„Pe atunci trecusem în rezervă, aveam activitate aici la Sibiu, aveam elevi, făceam școală, mă ocupam și de aerodromul Măgura de la Cisnădie, nu îmi imaginam eu că o să ajung prin Bucovina. Dar a venit o solicitare din partea A.P.P.A.U.M. (Asociația Piloților și Proprietarilor de Aeronave Ultraușoare Motorizate), ei știau cu ce mă ocup și că am realiza ceva deosebit aici la Aerodromul Măgura Cisnădie: în 2007 l-am omologat ca fiind primul aerodrom privat din țară. Astfel , printr-o colaborare foarte bună între mine și A.P.P.A.U.M. am dezvoltat activitatea la Aerodromul Floreni și l-am certificat și pe acesta, în urma inspecței Autorității Aeronautice Civile Române din anul 2012”, a adăugat Dan Cobuz.
Sibiul, văzut dintre nori
De sus, de la sute de metri distanță față de sol, priveliștea este de-a dreptul impresionantă. Sibienii au ocazia să admire orașul și împrejurimile dintr-o altă perspectivă. În toiul primăverii, atunci când natura prinde viață, peisajul e fermecător.
„Pentru ca omul să vadă frumos atât la distanță cât și reperele de pe sol, zburăm in general la aproximativ 300-400 de metri, însă când facem zbor la distanță mai mare urcăm mai sus. Cu avionul din imagini, ca idee, de la Sibiu până la Vatra Dornei fac o oră jumătate și urc până la aproape 3.000 de metri (în momentul în care traversez munții Călimani, aceștia au crestele la circa 2.200 metri și de aceea e nevoie să urcăm un pic mai mult). Avionul are 280 de kilograme gol, fără echipaj și fără combustibil. Împreună cu tot ce poate lua, trebuie să se încadreze în 450 de kilograme. Face parte din categoria aeronavelor ultraușoare, de maxim două locuri și cu viteze de zbor relativ mici (avionul meu zboară în croazieră cu viteza de 140 km/oră). Aparatul pe care zbor acum este proiectat special pentru școală și cursuri de zbor. Nu e făcut pentru acrobație, nu are o performanță deosebită pentru a zbura noaptea sau în nori. Însă plăcerea pe care o au oamenii la zborul cu aparatul meu provine din faptul că ai vizibilitate generoasă din toate direcțiile. Din cabină se vede tot spațiul inconjurător inclusiv pe verticală în jos, se simte frumos orice mișcare a avionului, iar zborul are loc atunci când condițiile de vreme permit un zbor plăcut”, spune Dan Cobuz.
Elevii care încep cursurile la Școala de pilotaj DELTA AEROSERVICE (firma specializată a instructorului Dan Cobuz) au parte și ei de mari bucurii și totodată de unele provocări. Încep mai întâi să zboare pe locul din dreapta (zborul de aclimatizare sau de evaluare), urmând ca după acomodarea cu senzațiile zborului să ocupe locul din stănga. „Elevii stau la primele zboruri în dreapta, iar eu în stânga. Locul din stânga e un pic mai delicat, e mai ușor de controlat avionul din acest loc. La genul acesta de avion, avem spre exemplu comanda frânelor situată central, cu care controlăm avionul la sol. Când aterizăm, e mai ușor să ținem controlul cu mâna dreaptă. Invers ne-ar încurca. Trebuie așteptat până când elevul face 2-3 rulaje la sol și devine relaxat, ca să nu intre în panică atunci când avionul e în viteză”, adaugă Dan Cobuz.
Costuri cursuri și zbor de agrement
„Activitatea mea se desfășoară printr-o firmă specializată (Școala de pilotaj DELTA AEROSERVICE) și nu suntem finanțați sau subvenționați de la bugetul de stat, trebuind să ne descurcăm cu propriile forțe, în felul acesta făcând un total la cheltuieli și raportat la volumul mediu de ore de zbor pe care îl fac. Pe avionul acesta costul e de 120 euro/oră. Indiferent de zbor, că este de școală sau de plăcere (de evaluare a aptitudinilor sau cu rol decizional). Zborurile acestea de evaluare a aptitudinilor se pot efectua, în principiu, cam oriunde dorește solicitantul, dar de cele mai multe ori (în funcție de traficul aerian de la aeroport, dacă colegii și totodată prietenii noștri din Turnul de Control ne permit intersectarea lor) putem face un tur aerian la Sibiu până pe autostradă, pe dealul Gușteriței, apoi înapoi la aerodrom, iar asta înseamnă cam 20 de minute de la pornirea până la oprirea motorului”, spune Dan Cobuz.
Cei interesați pot afla mai multe despre activitatea instructorului de zbor Dan Cobuz de pe pagina de Facebook. a școlii de pilotaj DELTA AEROSERVICE și se pot relaxa privind filmările postate pe YouTube.
Alooo, Pilotul din Sibiu, Dan Cobuz a infiintat aerodromul Magura,tu probabil inca habar n-aveai ce e aia pala de vant pe vremea aia.
Pentru Scociu. Cobuz nu a infintat aerodromul, eu zbor de 26 ani. Carcter zero acest Cobuz, prietenii stiu de ce
Cateva precizari, Domnul Cobuz a fost mecanic de elicopter, a ajuns pilot pe elicopter cu „valul”, adica armata a avut un program prin care toti mecanicii naviganti erau facuti piloti. Domnul Cobuz nu este instructor de zbor in Romania, are o aprobare recunoscuta doar in Ungaria adica cei care fac pregatire cu el vor trebui sa-si faca licenta in Romania.Caracterul lasa de dorit, a indepartat, impreuna cu proprietarul aerodromului, pe toti cei care au infintat aerodromul Magura, spiritul de atunci nu mai exista la aerodrom. Nu recomand.