Amenzi de zeci de mii de lei pentru asistentele și infirmierele din spitalele sibiene - Regulă de bază ignorată
Foto Arhivă

Principala cauză a infecţiilor care apar în spitalele sibiene este faptul că personalul medical nu respectă regulile de igienă. Banala spălare corectă a mâinilor este o problemă încă pentru unele asistente medicale. În ultimii doi ani, inspectorii sanitari au amendat cu peste 30.000 de lei, infirmiere şi asistente medicale din toate spitalele din judeţ, pentru că puneau în pericol sănătatea pacienţilor şi chiar şi pe a lor. Infecții se găsesc și la privat. Spitalul din Agnita susține că e cel mai curat și că acolo niciun pacient nu a avut vreo infecție asociată actului medical.

Oficial DSP: Sibiul raportează corect infecţiile din spitale

Amenzi de zeci de mii de lei pentru asistentele și infirmierele din spitalele sibiene - Regulă de bază ignorată

Numite de specialiști IAAM, adică infecții asociate actului medical, temutele infecții luate din spitale sunt raportate corect în ultimii ani la Sibiu, susține inspectorul șef din Direcția de Sănătate Publică (DSP), Lucian Blăguțiu. „Locul judeţului Sibiu, constant printre primele din ţară privind nivelul IAAM, este datorat activităţilor şi acţiunilor menţionate anterior şi este şi consecinţa faptului că spitalele sunt vechi, de regulă multipavilionare, cu unele circuite defalcate orar”, a declarat azi, Lucian Blăguţiu.

În România nu se raportează toate infecţiile din spitale

Lucian Blăguţiu susţine că, „nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este încă în jurul valorii de 1,4%, în vreme ce în Germania este de cca.8%, adică mult mai mare.” Inspectorii sanitari recunosc că, „subraportarea IAAM reprezintă un fenomen în România, din cauză că există teama privind cultura blamării care împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor şi pe modalităţile adecvate de prevenire şi nu face decât să îngreuneze obţinerea obiectivelor dorite. Motivele pentru care IAAM nu sunt, în multe cazuri, raportate, sunt diverse, însă teama de sancţiuni şi dezinteresul apar ca principale cauze.”

Personal medical prins că nu respectă igiena și amendat

Mai multe asistente medicale și infirmiere au plătit din salariile lor, amenzile date de inspectorii sanitari, care le-au prins că pun în pericol sănătatea pacienților. Inspectorii sanitari au dat 140 sancţiuni contravenţionale constând în 104 avertismente şi 36 amenzi în valoare totală de 30.800 lei. Lucian Blăguțiu de la DSP Sibiu spune clar, că „factorul uman principalul generator al infecţiilor”. Secţii de spital cu risc foarte înalt sunt secţiile chirurgicale, secţiile de boli infecţioase, spaţiile în care se desfăşoară manevre invazive și secţiile în care pacienţii prezintă particularități legate de vârstă cum ar fi nou-născuţi şi prematuri.

Topul spitalelor din județ cu cele mai multe infecții

Oficial, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a dat topul spitalelor din județ, care au avut anul trecut cele mai multe infecții asociate actului medical. Topul arată astfel:

  1. Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a depistat în 2018, un număr de 422 de infecții, la un total de 39.172 pacienți, deci un procent de 1.08 la sută.
  2. Spitalul Municipal din Mediaș a raportat în 2018, un număr de 62 de infecții, la un total de 10.386 pacienți, deci un procent de 0,57 % o ocupă incidența infecțiilor asociate actului medical.
  3. Spitalul Clinic de Pediatrie a declarat la finalul anului 2018, la un număr de  8.681 de pacienţi externaţi, 51 de IAAM reprezentând o incidenţă de 0,59 %.
  4. Spitalul de Psihiatrie a raportat anul trecut, 26 de infecții spitalicești, la un număr de 4.842 de pacienți, deci o incidență de  0,53%.
  5. Spitalul de Pneumoftiziologie  a  raportat în 2018, 15 cazuri de infecții asociate actului medical, la un număr de 3.118 pacienți, fiind vorba despre o incidență de 0,47 %.
  6. Spitalul Polisano a avut și el infecții spitalicești. În 2018, Polisano a raportat 7 infecții de acest gen, la un număr total de 10.574 pacienți, deci o incidență de 0,06 %.
  7. Spitalul Orășenesc Cisnădie susține că anul trecut ar fi avut doar un caz de infecție asociată actului medical, la un număr de 2.063 pacienți, adică o incidență de 0,05 %.
  8. Spitalul Orășenesc Agnita spune că acolo nu a fost nicio infecție asociată actului medical în ultimii doi ani, deși are internați peste 2.000 de pacienți anual.

Ultima oră

Comentariul meu