Cardurile de sănătate funcționează din nou după aproape trei săptămâni de colaps
foto: arhivă

Sistemul cardurilor de sănătate a înregistrat cea mai mare avarie de când a fost pus în funcțiune- 19 zile a fost inutilizabil. În această perioadă medicii au fost nevoiți să dea rețete off line, dar unele farmacii nu le-au eliberat însă. Alții au trimis pacienții acasă, de teamă să nu plătească din buzunar cheltuielile, scrie hotnews.ro

Răzvan Vulcănescu, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – instituție responsabilă, potrivit ministrului Sănătății, de funcționarea platformei informatice – nu a putut fi contactat de HotNews.ro nici joi, nici vineri, pentru a oferi explicații legate de funcționare PIAS. Joi, premierul Viorica Dăncilă a cerut demisia sau demiterea lui Vulcănescu, însă președintele interimar al CNAS a declarat, pentru Agerpres, că nu ia în calcul o demisie.

Cardurile de sănătate funcționează din nou după aproape trei săptămâni de colaps

„Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit” – declara joi Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Info pe scurt:
-Sistemul cardului național de sănătate funcționează din nou după 19 zile de blocaj – a fost cea mai gravă avarie a sistemului, de la darea lui în folosință.
-Medicii se plâng că, timp de 19 zile, au fost nevoiți să trimită acasă o parte dintre pacienți, din cauză că riscau să achite din buzunar contravaloarea serviciilor care nu pot fi înregistrate în sistem.
-De asemenea, cabinetele de medicină de familie riscau să intre în blocaj financiar, din cauză că medicii nu puteau raporta serviciile efectuate, raportare în baza căreia contravaloarea serviciilor le este decontată de CNAS.
-CNAS anunțase joi după-amiază că „la ora actuală se desfășoară testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS”.
„Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. Durează de 18 zile. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit”, declara joi Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să îi demită pe președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, și pe purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Osmanovici. CNAS nu se află, însă, în subordinea Ministerului Sănătății, ci a primului ministru.
De cealaltă parte, Răzvan Vulcănescu, președintele Casei, spunea joi că nu ia în calcul demisia.
Răzvan Vulcănescu nu a putut fi contactat de HotNews.ro, în ultimele două zile, pentru precizări privind funcționarea platformei PIAS și eventuala sa demisie.

Sorina Pintea spera că sistemul va funcționa cel târziu începând de luni
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seară că speră ca, începând de luni, sistemul informatic al cardurilor de sănătate să fie funcţional: „Aşa cum mi-a fost transmis de către preşedintele Casei şi, repet, Ministerul Sănătăţii nu are niciun fel de competenţe în acest sistem, de luni ar putea intra în normal. Ei ne-au spus astăzi, mâine, dar eu vreau să las o marjă de siguranţă şi sper ca de luni să nu mai avem sincope. Îmi cer scuze tuturor utilizatorilor. Sper că de luni vom avea un sistem informatic funcţional”, a declarat joi seară ministrul Sănătății, la B1 Tv, potrivit Agerpres.

Sorina Pintea a mai spus joi seară că a fost informată că sistemul nu va funcţiona o perioadă deoarece există probleme tehnice şi a precizat că a solicitat un raport în acest sens: „Am fost informată în urmă cu 17 zile că sistemul nu va funcţiona o perioadă, pentru că este nevoie de un reset, pentru că există nişte probleme tehnice. Acest sistem a dat rateuri în ultima perioadă, destul de multe. (…) S-a comunicat foarte prost din punctul meu de vedere. Cele 17 zile au fost prea multe, în primă fază a fost vorba despre cinci-şase zile şi, pe bună dreptate, lumea a început să se revolte.”

Ministrul Sănătății mai spune că sistemul a fost subdimensionat, nu a fost asigurată mentenanţa, iar pe rol există un dosar penal pentru clarificarea unor aspecte.

În privinţa modului de comunicare al CNAS, ministrul a cerut demiterea purtătorului de cuvânt al instituţiei: „Solicit acum, public, preşedintelui Casei, demiterea purtătorului de cuvânt.”

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a declarat, miercuri, că „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să îi demită pe președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, și pe purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Osmanovici.

Potrivit legii, „mandatul președintelui CNAS încetează la expirarea acestuia, prin demisie, prin revocare de către prim-ministru direct sau la propunerea ministrului Sănătății orin prin deces”. Practic, Răzvan Vulcănescu poate fi demis direct de Viorica Dăncilă, iar Sorina Pintea nu poate face decât o propunere în acest sens, CNAS neaflându-se în subordinea ministrului Sănătății.

Răzvan Vulcănescu este președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din data de 3 iunie. El a mai condus instituția, tot din postura de președinte interimar, în perioadele septembrie 2017 – noiembrie 2017 și ianuarie 2018 – ianuarie 2019. Vulcănescu ocupă de 13 ani funcții de conducere în instituțiile de la vârful sistemului de sănătate din România – Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate – și este un apropiat al aripii Victor Ponta – Mihai Tudose.
Sandra Alexiu, medic de familie: „Tot sistemul e prăbușit”
„Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. Durează de 18 zile. E foarte grav probabil. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit”, a declarat joi Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, o parte dintre pacienți au ajuns să fie trimiși acasă în această perioadă.

Sandra Alexiu afirma joi că sistemul a funcționat într-adevăr offline și preciza că „noi funcționăm la cabinete cu niște limitări, dar funcționăm. Dar sistemul informatic nu este pornit, adică nu știu dacă au făcut testul sau nu, dar nu merge.”

Ultima oră

Comentariul meu