VIDEO CORONAVIRUS - Restricţii istorice în România: meciurile de fotbal, fără spectatori, evenimentele cu peste 1.000 de oameni, interzise

Autorităţile au interzis de duminică, în contextul prevenirii unei răspândiri a coronavirusului în România, activităţile publice la care participă mai mult de 1.000 de persoane, fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, potrivit AGERPRES.

Este posibil să se interzică spectacole sau concerte

VIDEO CORONAVIRUS - Restricţii istorice în România: meciurile de fotbal, fără spectatori, evenimentele cu peste 1.000 de oameni, interzise

„Începând de astăzi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activităţi care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1.000 de persoane, măsura va fi adoptată la nivelul local pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor şi a tipului de activitate (…). Aceste măsuri se pot prelungi şi după data de 31 martie. Ele sunt prevăzute până în data de 31 martie. Ele pot fi prelungite în funcţie de evoluţia la nivel european şi mondial. Măsura vizează atât activităţile publice, cât şi cele private desfăşurate în interiorul unei incinte sau în aer liber. Este o măsură preventivă la acest moment, dar este necesară”, a spus Arafat.

Meciurile de fotbal vor fi fără spectatori

Întrebat dacă meciurile de fotbal se vor desfăşura fără spectatori, Arafat a răspuns: „Da. (…) Considerăm că în acest moment sunt măsuri care sunt necesare pentru prevenire. (…) Dacă este o întâlnire care depăşeşte 1.000 de persoane înseamnă că nu are loc”.

Sunt interzise vizitele în spitale

De asemenea, vor fi sistate stagiile de practică ale studenţilor în spitale şi vizitele aparţinătorilor în unităţile medicale. „Sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii universităţilor de medicină şi farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor persoanelor internate. Se exceptează la această măsură studenţii care participă în calitate de voluntar în unităţile sanitare respective”, a afirmat secretarul de stat. Raed Arafat a subliniat că românii carantinaţi în alte ţări nu vor mai sta în izolare în cazul în care vin acasă, dacă au certificat medical că nu sunt infectaţi. Acesta a atras atenţia că nu se eliberează certificate medicale pentru cei care nu au coronavirus. „Referitor la cetăţenii români care au fost carantinaţi în alte ţări cu coronavirus şi deţin certificate medicale care le validează starea de sănătate, nu li se impune o nouă măsură a carantinei la intrarea în ţară. (…) Altă măsură este decizia de a nu se emite certificate medicale care să constate lipsa infecţiei de noul coronavirus, la cerere, din partea unităţilor sanitare, a mai spus Arafat. Totodată, cei aflaţi în carantină şi care vor să plece în străinătate nu pot părăsi domiciliul, a adăugat el.”În ceea ce priveşte persoanele aflate în izolare la domiciliu pentru care nu s-a încheiat perioada de 14 zile şi care doresc să plece în străinătate, li se va interzice ieşirea din izolare şi deplasarea în străinătate. (…) Dacă ai intrat în izolare 14 zile, ai rămas în izolare 14 zile”, a susţinut medicul. Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii va dispune măsurile pentru a lărgi baza unde se fac analizele pentru coronavirus. Referitor la decontarea cheltuielilor de carantină, Arafat a precizat că există un proiect de hotărâre de guvern care va fi emis la propunerea Ministerului Sănătăţii, astfel încât să fie incluse şi persoanele aflate în izolare, dacă acestea nu pot să se autosusţină şi costurile pentru acestea să poată fi decontate.

Se închid şcolile dacă apare un singur caz de coronavirus

Şcolile în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise, conform unei proceduri adoptate de autorităţi, a menţionat Arafat. „S-au aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie de coronavirus. Această procedură a fost redactată de Institutul de Sănătate Publică şi nu ia în considerare doar aspectele medicale. Comitetul judeţean care decide în final, la propunerea DSP şi la a Inspectoratului Şcolar din judeţul respectiv, poate să analizeze şi alte criterii decât cele medicale când ia această decizie: criterii sociale, criterii bazate pe discuţiile cu părinţii şi aşa mai departe”, a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a arătat că, în ceea ce priveşte adunările care cuprind sub 1.000 de persoane, vor fi luate în considerare densitatea mulţimii, natura evenimentului şi a contacţilor, dacă cei care participă sunt înregistraţi dinainte sau nu, durata şi modul în care participanţii ajung la acest eveniment.

 

Ultima oră

Comentariul meu